Prvi polfinalni obračun bosta otvorili reprezentanci Slovenije in Poljske, nato sledi še obračun domačinov Italijanov proti olimpijskim prvakom Francozom. Zdaj gre zares, začenja se namreč boj za odličja.

Foto: Odbojkarska zveza Slovenije

Slovensko odbojkarsko reprezentanco danes ob 18. uri čaka polfinalna tekma na evropskem prvenstvu. V Rimu, kjer poteka boj za kolajne, bodo prvi tekmeci Poljaki, ki jih slovenski odbojkarji zelo dobro poznajo. Nenazadnje so na poti do zadnjih dveh srebrnih kolajn na EP 2019 in 2021 v polfinalu premagali prav današnje tekmece.

To sezono so se varovanci romunskega stratega Gheorgheja Cretuja s Poljaki srečali dvakrat. V ligi narodov so tekmeci slavili s 3:2 v nizih, v pripravah na EP pa so na memorialu Huberta Wagnerja Slovenci slavili s 3:0.

Še pomembnejše so bile zmage na evropskih prvenstvih leta 2015, 2019 in 2021, ko so kapetan Tine Urnaut in soigralci današnje tekmece ugnali v izločilnih bojih in nato v nadaljevanju tekmovanja vselej osvojili srebrno kolajno. Slavili so tudi v osmini finala EP 2017, a so nato v četrtfinalu naleteli na razigrane Ruse.

Nov dan in nova tekma

“Poljake dobro poznamo, dostikrat smo že igrali z njimi in jih tudi premagali. Toda to ne pomeni nič, jutri je nov dan, nova tekma. Morali bomo igrati našo igro in jih skušati presenetiti,” je v sredo po preizkusu dvorane PalaLottomatica za Odbojkarsko zvezo Slovenije dejal Klemen Čebulj.

Cretujevi varovanci so z odliko opravili skupinski del tekmovanja. Prvič so ga končali brez poraza ter z le enim izgubljenim nizom. Najbolj so se mučili v osmini finala, ko so Turke po preobratu ugnali s 3:2 v nizih. V četrtfinalu so bili boljši od Ukrajincev s 3:1. Tudi Poljaki so v svoji skupini C v Skopju zlahka opravili s tekmeci. V osmini finala so izgubili en niz proti Belgiji, nato pa v četrtfinalu v zelo lepi predstavi še proti Srbom.

Drugi polfinale sestavljata reprezentanci Italije in Francije, ki se bosta pomerili ob 21.15.

STA