Slovenska nogometna reprezentanca je v Ta'Qaliju igrala prvo pripravljalno tekmo za letošnje evropsko prvenstvo v Nemčiji. Izbranci Matjaža Keka so z gostiteljico Malto igrali 2:2. V torek bodo Slovenci v Stožicah igrali še proti Portugalski.

* Nacionalni stadion, gledalcev 1652, sodniki: Putros, Hummelgaard in Kronlykke (vsi Danska).
* Strelci: 0:1 Šporar (27.), 1:1 Guillaumier (54.), 2:1 Pisani (58.), 2:2 Šeško (80.).
* Malta: Bonello, J. Borg, Z. Muscat, S. Borg (od 46. Pepe), Corbolan (od 81. Zammit Lonardelli), Yankam, Guillaumier, Pisani (od 76. N. Muscat), J. Mbong, Montebello (od 67. Reid), P. Mbong (od 81. Portelli).
* Slovenija: Oblak (od 46. Belec), Balkovec, Bijol (od 46. Blažič), Drkušić (od 82. Brekalo), Stojanović, Mlakar (od 46. Verbič), Kurtić (od 78. Gorenc Stanković), Gnezda Čerin (od 62. Elšnik), Horvat, Šporar, Šeško.
* Rumeni kartoni: Pisani, Montebello, Pepe, P. Mbong, Z. Muscat; Kurtić.
* Rdeči karton: /.

Slovenska vrsta je na Malti odigrala prvo od štirih pripravljalnih tekem za EP 2024. Potem ko se bo v torek merila s Portugalci, se bo junija še z Armenci in Bolgari. Tokrat so slovenski nogometaši - selektor Kek, ki je zaradi smrti očeta izpustil že sredino novinarsko konferenco, je tekmo spremljal s tribune - igrali po napotkih Boštjana Cesarja. Želeli in napovedovali so zmago za nov dvig samozavesti, iztržili pa neodločen izid po ne posebej prepričljivi predstavi.

Cesar je nekoliko spremenil postavo v primerjavi s kvalifikacijskimi tekmami. Desno stran obrambe sta sestavljala Vanja Drkušić in Petar Stojanović, na isti strani pa je v zvezni vrsti zaigral Tomi Horvat. V osrčju zvezne vrste je tokrat od začetka igral Jasmin Kurtić, napadalni dvojec pa je bil standarden - Benjamin Šeško in Andraž Šporar.

Pokazali tudi kratke živce

Uvod tekme ni bil posebej razburljiv, je pa v deveti minuti Malta prišla do prve priložnosti na tekmi, ko je z glavo poskusil Paul Mbong, vendar Jan Oblak v slovenskih vratih ni imel veliko dela. Slovenija je vse bolj prevzemala igro v svoje roke, v 13. minuti je pred vrati Malte žogo slabo zadel Šeško, v 17. pa je Jure Balkovec z leve strani ob poskusu podaje zadel zgornji del prečke.

V 22. minuti je do strela prišel Šporar po uigrani akciji iz desnega kota, a so ga domači blokirali, v 27. pa je slovenski napadalec izkoristil darilo domačega vratarja Henryja Bonella, ki mu je podal žogo, Šporar pa je zadel z roba kazenskega prostora za svoj 11. zadetek v 50. reprezentančnem nastopu. V 39. minuti so po dolgem času nase spet opozorili gostitelji, ko je Joseph Mbong zadel le zunanji del mreže malce z leve strani.

Pred drugim polčasom je Cesar opravil tri menjave, spremenjena ekipa pa je bila v 53. minuti na resni preizkušnji, ko je Paul Mbong prišel do strela v kazenskem prostoru, pravočasno pa je blokiral Drkušić. Ob koncu 54. minute pa so Maltežani izenačili, ko je Vida Belca, ki je zamenjal Oblaka, po močnem strelu od daleč ugnal Matthew Guillaumier.

Že štiri minute pozneje je Malta tudi povedla, Stephen Pisani je zadel s prostega strela z 20 metrov, ko je žogo poslal pod prečko slovenskega gola. Ta gol je malce zbudil Slovence, ki so zaigrali nekoliko odločneje, a hkrati so nekajkrat pokazali tudi kratke živce po prekrških malteških igralcev.

V 80. minuti pa jim je le uspelo izenačiti, ko je Šeško sprožil z 18 metrov in tudi - v svojem 27. nastopu - dosegel svoj enajsti zadetek za končnih 2:2.

Slovenija je igrala deveto medsebojno tekmo z Maltežani in vpisala drugi neodločen izid ob sedmih zmagah.

STA