Slovenska skakalna reprezentanca v postavi Lovro Kos, Domen Prevc, Timi Zajc in Peter Prevc je na ekipni tekmi svetovnega pokala na letalnici v Planici zasedla drugo mesto, potem ko je vodstvo tekmovanja zaradi vse močnejšega vetra odpovedala drugo serijo. Zmagali so Avstrijci. Tretje mesto je pripadlo Norveški.

V Planici se je po prvi seriji okrepil veter, zaradi česar je vodstvo tekmovanja dvakrat prestavilo začetek druge serije, nato pa jo dokončno odpovedalo.

Slovenci bi v prvi seriji vodili, če ne bi prišlo do padca Timija Zajca, ki je nastopil ob močnem vetru. Po pristanku pri 242,5 metra je padel in si nekoliko poškodoval ramo, ob tem pa mu je postalo tudi slabo. Po tekmi ga bodo odpeljali v jeseniško bolnišnico na preventivno slikanje, je dejal tiskovni predstavnik SZS Tomi Trbovc.

Bitka za prvo mesto

V prvi seriji sta se v favoriziranih reprezentancah Avstrije in Slovenije udarila Daniel Tschofenig in Lovro Kos, pri čemer je bil Avstrijec z 225 metri daljši osem metrov in pol ter imel sedem točk naskoka.

A to prednost je skoraj izničil Domen Prevc, ki je pristal pri 220 metrih in zaostanek po skoku Michaela Hayböcka znižal na 1,9 točke, presenetljivo dobro pa sta letela Poljaka Kamil Stoch in Pjotr Žyla, ki sta bila desetinko točke pred Slovencema. Še sedem točk več so zaostajali Norvežani.

A izstopali sta samo dve reprezentanci, Zajc je v tretji seriji pristal pri 242,5 metra, a ob pristanku padel. Kljub temu je s svojo mojstrovino prehitel Norvežane za 18 točk. Nizke sodniške ocene pa so močno manjkale v boju z Avstrijci.

Na slovensko srečo pa se v Planici v teh dneh ne znajde prvi skakalec zime. Stefan Kraft je skočil vsega 211 metrov in slovenska prednost je kljub padcu in Zajčevi nesreči znašala 3,6 točke.

O vodstvu v prvi seriji sta nato odločala petkov veliki zmagovalec Peter Prevc in Daniel Huber. Izkušeni Prevc je z 223,5 m krepko prevzel vodstvo, nato pa čakal na tekmeca. Huber pa je Avstriji vrnil prvo mesto z najdaljšim skokom prve serije - 244 metrov.

Z drugim mestom je Slovenija v pokalu narodov vseeno preskočila Nemčijo in je zdaj druga. Pred zadnjo tekmo ima 19 točk naskoka. Premočno vodijo Avstrijci.

V nedeljo bo na sporedu še zadnja posamična tekma, v kolikor bo to dovoljevalo vreme. Začela se bo ob 9.30, obeta pa se čustveno slovo od 31-letnega šampiona Petra Prevca, ki bo po zadnjem skoku smuči postavil v kot.

Zajc o padcu

"Zdaj sem že kar v redu in ni nič hujšega. Me pa še vedno močno boli, saj sem dobil močan udarec v lopatico," je na druženju s slovenskimi novinarji po vrnitvi povedal skakalec. Neposredno po padcu se je zdelo še slabše. "Res me je po padcu močno bolelo, bilo mi je tudi močno slabo, a to se bo uredilo. Mislim pa, da je bil to moj zadnji skok v sezoni," je še povedal.

"Sezona je bila ne glede na konec lepa. Bilo je dobro, tudi kolajna na SP," je še dejal letalec, ki je bil bronast na SP na Kulmu v posamični konkurenci in zlat z ekipo. Povsem svojih ciljev v sezoni ni dosegel, saj si je pred planiškimi tekmami za konec zaželel še kakšne stopničke, na katere pa je danes stopil le z ekipo, poroča STA.