Simon Rožman je novi trener Maribora. Po Darku Milaniču, Sergeju Jakiroviću, Mauru Camoranesiju in začasno Saši Gajserju bo že peti trener, ki bo v malo več kot letu dni vodil vijoličaste.

Rožman se pri 37. letih označuje za mladega trenerja, čeprav je doslej s Celjem (58 tekem, osvojil 2. mesto v polni sezoni 2014/15) opozoril nase kot na trenerja, ki goji hiter in močen nogomet s posluhom za mlade, v Domžalah (134 tekem, pripeljal ekipo prek Freiburga do play-offa za ligo Evropa) osvojil pokal proti favorizirani Olimpiji ter Rijeko po Matjažu Keku in Igorju Bišćanu na podlagi pokalne lovorike nato jeseni spravil do skupinskega dela lige Evropa v močni skupini z Napolijem, Real Sociedadom in AZ-jem.

Pri vseh treh klubih je po uspehu nato odšel sam. Bil je najmlajši trener v slovenski ligi, jeseni pa najmlajši trener v ligi Evropa. Z Mariborom je podpisal pogodbo do leta 2024, prvi trening bo vodil v ponedeljek, vijoličasti se nato podajajo v sredo pa do 30. marca podajajo v Čatež. Maribor, ki ima točko zaostanka in tekmo več od Olimpije, bo sezono nadaljeval 3. aprila pri Aluminiju, kar bo prva od zadnjih devetih tekem.

Namesto DNK-ja disciplina

Več kot pol ure je trajala predstavitev, kjer je precej povedal tudi športni direktor Marko Šuler. Ob prevzemu funkcije je pred slabim mesecem dni v Sežani namreč napovedal, da bo iskal nekoga, ki pozna DNK Maribora. Rožman ga je doslej poznal le kot nasprotni trener, ki se je največkrat zoperstavil prav vijoličastim. »V športu in življenju, sploh pa na takem nivoju, naključij ni. Odločitve nismo naredili naključno ali prepustili slučaju. Simona poznamo: jaz osebno, klub, igralci,« je svoj relativno dolg izbor novega trenerja, ki je trajal skoraj mesec dni po odhodu Maura Camoranesija, pojasnil Šuler.

»In tiste cone komforta, ki sem jo malo zaslutil v Mariboru in je eden od problemov, več ne bo. Simon je na tem področju profesionalec od glave do pete in deloholik. Že sam ne deluje na tak način – poleg tega, da goji tudi nogomet, ki ga Maribor že kar nekaj časa čaka. Nismo tukaj, da smo všečni, ampak da smo uspešni

Šuler je med drugim spomnil, da je ob odhodu tako Camoranesija kot športnega direktorja Oliverja Bogatinova, katerega mesto je prevzel, tudi sam na novi poti. Izbor trenerja je prva velika poteza. Morda tudi najpomembnejša. »Tudi sam peljem novo pot in se moram izkazati kot Simon. Tukaj smo, da naredimo eno stvar: uresničiti cilje, ki so v Mariboru zastavljeni. Vemo, kako je Maribor prišel do ciljev. Z delom, disciplino in ne pozabljamo, da je za nami mesto, viole, ki nam v tem času na žalost ne morejo stati ob strani, ampak tudi oni nakazujejo želje, kakšen Maribor si želijo.«

Žetoni za manevrski prostor in preizkušanja so porabljeni

Šuler je med drugim tudi razkril svoje videnje tekoče sezone, ko se je v klub vrnil tik pred začetkom priprav v Turčiji, ki jih je nato izdatno zaznamoval koronavirus. »Od zimskih priprav se je nakazovala pot, ki nas do cilja ne bi pripeljala. Klub je to videl in stvar je čim prej obrnil. Če bi tekma z Gorico (remi 1:1) izpadla drugače, bi bil idealni scenarij. Dejstvo pa je, da Maribor velikega manevrskega prostora in obdobja preizkušanj nima več. Ti žetoni so porabljeni, zato smo nastavili zgodbo, ki se je bomo držali. Ne more se pa zgoditi čez noč.

Včasih je bolje kak dan več, ne bi bilo pa tudi korektno do Saše Gajserja, da bi takoj se navajal na nove stvari, ker je tudi on pokazal, da pozna Maribor in da ima enormno željo. Zato tudi malo daljši premor, zdaj pa je trenutek, ko se lahko nekaj naredi. Trenerji rabijo čas, čeprav ga ni nikoli dovolj. Hočemo ostati v igri za naslov do konca. Odločitev je, verjamem, prava, rabiš pa tudi kanček sreče. V športu, ki ga mi želimo delati, brez tega ne gre.«

Šuler je nato dobil vprašanje, kaj bo s Sašo Gajserjem, ki je pomočnik v klubu od avgusta 2011 in je že trikrat že vskočil, ko je moštvo iskalo novega trenerja. Nazadnje po Camoranesiju, ko je na petih tekmah dvakrat zmagal in trikrat remiziral. »Sva v pogovorih, od začetka je bil eden od resnih kandidatov tudi za naprej, ampak vemo, da ima s (trenersko) licenco kar velik problem. Bomo videli, ne bi rad govoril naprej, dokler ne vidim njegovega stališča. Vemo pa, kaj je Mariboru dal in njemu so vrata vedno odprta.«

Vzel si je dan, dva, da je zbral informacije

Rožman se je najprej zahvalil klubu za zaupanje, kjer je dobil, kakor je izpostavil, dočakal lepo dobrodošlico. Opisal je, kako je prišlo do sodelovanja. »Kar se tiče samega kluba, so mi preko športnega direktorja predstavili projekt, način funkcioniranja in kam klub želi. Vzel sem si mogoče dan, dva za premislek – bolj v smeri, da želim priti zelo pripravljen z vso energijo in zbranimi čim več informacijami.

Izpostavil je, da absolutno ve, kam je prišel. »V top organiziran klub, ki je prepoznaven v regiji, ki ima jasne in vedno visoke cilje, kar sovpada z mojo željo, mentaliteto in načinom življenje. Vedno je prisoten kvaliteten igralski kader, bogata zgodovina. Če se osredotočim le na zadnje obdobje v času moje trenerske kariere, je Maribor naredil v tem obdobju nadpovprečne možne rezultate. Izjemni uspehi naših predhodnikov. Morda zadnje leto ni šlo vse po načrtih, ampak to daje cilj, zagon, motiv in željo, da bi nadaljevali v tej smeri.«

Odgovori na novinarska vprašanja

O tem, kako do uspeha.

Maribor je vedno bil v »top izdanju« takrat, ko si je to zaslužil s trdim in predanim delom. Predvsem takrat, ko je v Mariboru vladala kolektivna energija: govorim o igralcih, strokovnem vodstvu, ljudeh v klubu, navijačih in samem mestu. Ko je to prisotno, lahko pripeljemo klub do cilja. Pri nas je najprej devetih finalnih (ligaških) tekem. Dolgoročni cilj je jasen, kako bi v najkrajšem možnem času s svojim štabom ekipo spravili na najvišji možen nivo. Ne želim na začetku nobenih alibijev, bo pa potrebnega malce časa in potrpežljivosti. Obljubljam pa vsem navijačem, da bomo znanje, energije in srce dali klubu.

O svojem strokovnem štabu.

Moji ožji sodelavci so skozi kariero znani: moj prvi pomočnik je Aleš Kačičnik, kot analitik pa Alen Obrez. V detajlih pa se dogovarjamo še za določene stvari, ampak ne bomo še govorili, dokler stvari niso dorečene.

O prvi analizi Maribora

Igrišče bo vedno pokazalo vse odgovore. Lahko se pogovarjamo in analiziramo, ampak želim si, da bi igrišče vedno dalo odgovore in da bodo ti odgovori čisti. Ne bi bilo fer dajati kakršen koli besedo za kader, mi imamo vanj zaupanje. V ponedeljek začnemo s skupnim delom in v prvi vrsti je naš cilj odigrati devet tekem, da bi prišli do konca turbolentne sezone. Želimo mir in predanost, za odgovore pa bo treba še počakati. Definitivno pa bomo skušali reševati znotraj kluba in garderobe.

Že treniral Bajdeta, Vrhovca, Repasa in Mlakarja

O kratkem počitku po odhodu iz NK Rijeka.

Na Reki se je zame zaključila izjemna zgodba brez repov. Štirinajstdnevni premor mi je odlično del, mislim, da sem poln energije in novih želja ter izzivov. Zelo dobro se počutim, tako tudi moj strokovni tim, zakopali smo se v delo. S polno energijo nas čaka veliko dela.

O igralcih Maribora, ki jih je doslej že treniral.

Ogromno igralcev je, katerih kariere so se prepletale z našim delom. Od Gregorja Bajdeta in Blaža Vrhovca v Celju, nato sta tu Jan Repas in Jan Mlakar v Domžalah, morda bi se našlo še koga. Vse, ki sem jih treniral, zelo dobro poznam, po drugi strani pa igralski kader poznam do te mere kot naše nasprotnike na drugi strani. Skrivnosti ni, v ekipo verjamem, prav tako, da fantje še niso rekli zadnje v sezoni. Cilj je, da fantje z vsemi, vami, navijači, mestom pripeljemo Maribor tja, kamor spada.

O tem, če ima Maribor odprto pot do naslova.

Nikakor ne. Že v nagovoru sem rekel, kdaj je bil Maribor najbolj uspešen. Smo na nadaljevanju poti, je pa ogromno dela. Čaka nas ogromno discipline na vseh področjih. Absolutno avtoceste (do naslova) ni, je pa res, da igralski kader in struktura kluba morata razmišljati na ta način, mi bomo pa naredili vse, da bomo barko pripeljali na mesta, ki temu klubu pripadajo.

»Nimam čarobne palice«

O igralskem kadru, ki ne sovpada z njegovo filozofijo v prejšnjih klubih in prihodnjem kadru.

Ko smo se začeli pogovarjati, je šlo za projekt, ki ne traja 14 dni. Ampak projekt, ki je vezan na daljše obdobje in absolutno je napisana strategija, na kakšen način bi radi zgledali na igrišču. Imam polno zaupnje v trenutni igralski kader in glede nato, da do konca sezone ni prestopnega roka, verjamem, da lahko naredimo dobre stvari. Za najprej bo še dovolj časa, da bomo vlekli poteze, ki bodo šle v smeri našega projekta in o tem boste pravočasno obveščeni. Igralci, ki igrajo za Maribor, morajo biti najboljši v Sloveniji. Kar ni samo nogomet, ampak je profesionalnost na vseh področjih in želim si, da se tako obnaša tudi zdajšnja garnitura.

O tem, če ima odgovor, zakaj Maribor lani ni ubranil naslova in zakaj je hitro izpadel iz Evrope in kako to spremeniti.

Ne želim soditi ali ocenjevati delo mojih predhodnikov. To ni moj stil, zanima me, kako bomo zgledali od jutri naprej na igrišču. Vsak trener ima neke svoje ideje in zamisli, skušali bomo biti pametni. Gre za proces dela, kjer je zelo pomembna adaptacija organizma. Sama periodizacija mora biti zelo previdna, ker najlažje je v tem trenutku spremeniti stvari, kar pa lahko vodi v poškodbe in tega se zavedamo. Želimo delati vsebinske korake naprej, je pa res, da to traja določeno časovno obdobje. Z enim tleskom roke… Nimam čarobne palice, nisem čarovnik, da bomo jutri gledali najboljši mogoč Maribor. Skušali bomo korak po korak do končnega cilja, ne delam pa si utvar, da bo to na prvi, drugi ali tretji tekmi. Zelo pomembna je pot. Smo na točki A, želimo do točke B, vemo pa, kako tja priti.

O tem, če ve iz izkušenj pri Celju, Domžalah in Rijeki, koliko časa približno potrebuje za uresničitev načrtov.

Vsak odgovor, ki bi ga časovno dal, bi se lahko interpretiral v iskanju nekih alibijev. Rekel sem, da nam je zdaj fokus zaključiti sezono na najboljši možen način. Poleti bo dovolj časa, čeprav ga kot trener nimaš dovolj, bomo lahko naredili korak naprej pri tistem, kar že detektiram.

Ni čas za eksperimentiranje

O tem, če bo Maribor podoben igri Rijeke, Celja in Domžal.

Ne bi želel obljubljati, smer pa definitivno poznam. Obstaja skupna želja, samo rezultati pa bodo kazali hitrost poti. V tem momentu absolutno ni čas za eksperimentiranje. Od prvega dneva bom zahteval določeno vsebino na igrišču, ne bi si pa rad jemal časovnih elementov. Poznate pa moj način dela in razmišljanja, definitivno želite priti do te točke.

O tem, da je doslej v karieri vodi klube, ki so napadali največje, zdaj pa bo vodil klub, ki mora biti na vrhu in kako se bo s to vlogo spopadal.

V prvi vrsti se zavedam odgovornosti. Moj trenerski cilj in želja sta bila, da sovpada z mojo življenjsko vizijo: imam zelo visoke osebne cilje, t.i. »overachieverja«. V vseh klubih smo naredili prave stvari in sem zdaj točno tam, kjer sem si želel biti. Ponosen sem, da sem lahko del tega. Na meni in vseh sodelavcih pa je, da je Maribor tam, kjer mu je mesto. Vso svojo energijo in znanje bom dal, da bo klub na koncu uspešen. Kjerkoli sem bil, se mi je želja izpolnila – želim si nadaljevati kariero z uspehi Maribora.

O vsebini, ki jo bo zahteval na igrišču.

Predstavil bom del igre igralcem. Rad bi, da igrišče daje odgovore, zelo težko pa si je v danem momentu zastaviti vsebinsko komponento. Absolutno si pa želim dinamiko, da se na igrišču dogaja. Želimo delati rezultat. Ta pot bo razburkana, česar se zavedamo, zelo pomembna stvar pa je, da vemo, kam želimo. Verjamem in želim si, da bomo skupaj prišli do tja.

26 evropskih tekem

O trdi koži, ki jo je dobil z vodenjem Rijeke jeseni v ligi Evropa.

Trenerski posel sovpada z izkušnjami. Sebe še vedno vidim kot mladega trenerja, ki pridobiva izkušnje in ima odprto glavo za vse informacije od starejših kolegov. Nikoli nimaš dovolj izkušenj. Ne delam si nobenih utvar, da vse vem ali da sem najboljši, dam pa vse od sebe. Izkušnja je bila definitivno dobra, malo prej sem imel intervju in nabralo se je 26 evropskih tekem. Neka kilometrina je, Maribor pa mora razmišljati na evropski način, kot je dejal športni direktor. Slovenski nogomet mora biti priključen, ker te Evropa drži nad vodo. Ampak te Evrope ni, če si v slovenskem prostoru tega ne zaslužiš.

O skavtiranju, talentih, ki bi jih iz Hrvaške morda pripeljal v Maribor.

Danes je skavting v nogometu izredno pomemben, naša celotna regija bazira na dobrem skavtingu, ker večjih proračunov za prestope si ne moremo privoščiti. Največji fokus je stabilizirati ekipo in narediti dober rezultat, nato pa poleti osvežiti in nadgraditi kader, da bi gledali dober in rezultatsko uspešen nogomet.

O njegovem izbiranju, če so bile tudi druge ponudbe zanj.

Po zaključku na Reki sem si želel malo odmora. Vse stvari so šle preko mojega agenta, bili sta dve zelo konkretni ponudbi. Ko je poklical Maribor in predstavil projekt, je bila moja očitev zelo lahka. Gre za našo državo, za Maribor kot velik in evropski klub in zato je bila odločitev lahka. V danem momentu bi drugi ponudbi bili finančno večji izziv, ampak Maribor je velika »marka« v naši regiji in pred nami je velik izziv, ki se ga vsi veselimo.

Podaljševanje pogodb igralcem

Šuler je odgovarjal tudi, če je že podaljšal pogodbe igralcem, ki jim letos poteče pogodba. Med drugim naj bi po poročanju Nogomanie že podaljšala Rok Kronaveter in Marcos Tavares, pogodba poteče še Gregorju Bajdetu, Alexandruju Cretuju, Luki Uskokoviću, Denisu Klinarju, Felipeju Santosu, Jasminu Handanoviću… »Nekatere stvari so že podpisane, kar bomo objavili v naslednjih dneh preko klubskih omrežij, ostalo pa v dogovoru s Simonom. Vizija je zelo podobna. Igralci pa odločajo, o kom bomo razmišljali in o kom ne.«