Slovenija bo v nedeljo, 16. junija ob 18. uri, odigrala uvodno srečanje proti Danski. Pred vami je nekaj napotkov, če se ta vikend odpravljate v Stuttgart.

Stuttgart leži v osrčju jugozahodne Nemčije, ima izjemno zgodovino v avtomobilski industriji, cvetočo vinsko industrijo zahvaljujoč blagemu podnebju in bogati prsti v dolini Neckar. Poleg tega Stuttgart ponuja tudi ogromno možnosti za uživanje v spektakularnih panoramskih razgledih iz vinogradov ali pohodništvo po hribih, ki obkrožajo mesto. Če se boste odločili za obisk kakšne od znamenitosti, še zlasti priporočamo:

Stuttgartski televizijski stolp, ki ponuja širok razgled na mesto in okolico s svojo dvonadstropno razgledno ploščadjo na višini 150 metrov. 

StadtPalais – muzej v Stuttgartu, kjer obiskovalci izvedo več ne le več zgodovini mesta, ampak tudi o njegovi prihodnosti. Muzej gosti tudi razstave in dogodke.

Grabkapelle ali spomenik večne ljubezni. Mavzolej je bil zgrajen leta 1820, ponuja čudovit razgled na mesto Stuttgart in Stuttgart Areno.

MHPArena

Stadion v Stuttgartu leži na severvzhodnem delu mesta in sprejme skoraj 55 tisoč gledalcev (54.906).

[[image_1_article_67068]]

Na prvenstvu bo MHPArena gostila 5 tekem:

16. junij, 18:00 - Slovenija : Danska

19. junij, 18:00 - Nemčija : Madžarska

23. junij, 21:00 - Škotska : Madžarska

26. junij, 18:00 - Ukrajina : Belgija

5. julij, 18:00 - Četrtfinale 


Vstop na stadion: Ne pozabite preveriti za kateri del stadiona imate vstopnico (A, B ali C). Načrt poti na stadion na dan tekme se lahko razlikuje glede na vhod skozi katerega boste vstopili na stadion.

Po tekmi: Navijači lahko po tekmi odidete iz območja stadiona z javnim prevozom. Če boste vstopili v Areno Stuttgart skozi vhod A ali B, pojdite do postaje Neckarpark (Stadion) ali postaje Bad Cannstatt. Če boste vstopili skozi vhod C, bo Neckarpark vaša najbližja postaja.

Za prihod na stadion s kolesom ali peš sledite tablam od Fan-Zonov do Arene, s kolesom bo pot od centra mesta do stadiona trajala približno 20 minut, peš pa približno 1 uro. Kolo lahko pustite v kolesarnici na parkirišču P10 v Cannstatter Wasen. 

36-urna brezplačna vstopnica

Imetniki vstopnic za tekmo so upravičeni do 36-urne brezplačne vozovnice za celotno mrežo  javnega prevoza VVS (Verkehrs- und Tarifverbund Stuttgart) brez dodatnih stroškov. Vstopnica velja od 6. ure na dan tekme do 18. ure naslednjega dne.

Navijaške cone za različne navijaške okuse

Navijaške cone bodo odprte vsak dan med 12. in 24. uro, vstop bo prost.

V Stuttgartu bodo za navijače odprtih več navijaških con, vsaka z drugačno vsebino in namenom:

  • Schlossplatz, ob javnih ogledih tekem, se bo tam mogoče udeležiti brezplačnih športnih aktivnosti
  • Schillerplatz, kjer bo na voljo vrsta regionalnih lokalov s hrano in pijačo.
  • Marktplatz bo med prvenstvom dom družinam prijaznih dejavnosti.
  • Karlsplatz bo zanimiv predvsem vsem ljubiteljem glasbe in plesa. 

[[image_3_article_67068]]

Nočno življenje v Stuttgartu se večinoma odvija na štirih lokacijah: Calwer Straße, Tübinger Straße, na območju okrog Hans-im-Glück-Brunnen in v četrti Leonardsviertel.

[[image_2_article_67068]]


Še nekaj koristnih nasvetov pred odhodom:

- S seboj imejte nekaj gotovine: Čeprav so kartice splošno sprejete, je pametno imeti nekaj gotovine pri roki. V nekaterih manjših restavracijah, pekarnah in na tržnicah, je gotovina še vedno kralj.

- Napitnina: V restavracijah je običajno, da račun zaokrožijo navzgor, v barih pa je cenjeno pustiti skromno napitnino za odlično postrežbo.

- Hidracija: nemška voda iz pipe je varna in okusna. S seboj imejte steklenico za večkratno uporabo, ki vam omogoča polnjenje na javnih pitnikih.

- Nedelja v Stuttgartu: večina trgovin in supermarketov je zaprtih ob nedeljah, če je možno večje nakupe opravite že v soboto, a ne skrbite: restavracije, bari in znamenitosti ostajajo odprti tudi ob nedeljah. 

- Aplikacija The Stuttgart Guide, kjer lahko hitro in enostavno najdete, vse kar je pomembno: bare, restavracije, hotele, dnevne izlete, dogodke ... Zahvaljujoč zemljevidu lahko vedno vidite, kako daleč ste od svojega cilja, kot je navijaško območje ali stadion. In tudi, s katerim prevoznim sredstvom boste do tja prišli najhitreje.

[[image_4_article_67068]]

Slovenski navijači zmeraj dobrodošli

Slovenski navijači so med tistimi, ki imajo najboljši sloves, generalni sekretar Nogometne zveze Slovenije Martin Koželj, verjame, da ga bodo obdržali tudi na evropskem prvenstvu. Številne informacije za navijače so na voljo tudi na spletni strani Nogometne zveze Slovenije, prav tako lahko različne informacije dobite na spletnih straneh Policije in zunanjega ministrstva. Vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Viktor Mlakar je navijače pozval, naj preverijo veljavnost svojega potnega lista ali osebne izkaznice, saj bo nemška policija v času prvenstva izvajala mejni nadzor, navijačem svetuje tudi, da pred odhodom sklenete ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje in se vpišete v njihovo bazo podatkov za popotnike, tako da vam bodo v primeru težav lažje pomagali.

Za čim boljšo podporo Slovencem v Nemčiji bodo na ministrstvu okrepili nudenje konzularne pomoči z vzpostavitvijo začasnega klicnega centra. Konzularno pomoč bodo zagotavljali z veleposlaništvom v Berlinu in konzulatom v Münchnu. Pomagajo lahko med drugim v primerih izgube ali kraje potovalnih dokumentov in vzpostavljanju stikov s svojci, če denimo kdo pristane v priporu ali pridržanju.