V dnevu, ki se je začel kaotično s pogajanji kolesarjev z organizatorji zaradi slabega vremena, je 25-letnik mirno vozil v glavnini, na koncu pa napadel 1,5 km pred koncem in vpisal še peto zmago na letošnjem Giru.

Skupno je bila to že Pogačarjeva 19. etapna zmaga na tritedenskih dirkah, v karieri pa že 75.

Slovenskemu asu je teren pripravil Poljak Rafal Majka in mu v zadnjih 1,4 km prepustil lov na zadnjega ubežnika, Italijana Giulia Pellizzarija (VF Group-Bardiani CSF). Ujel ga je v zadnjih 750 m, ga prehitel in slavil novo zmago.

Lepa gesta Pogačarja

Drugi je ciljno črto prečkal Pellizzari, ki je po koncu etape prišel do slovenskega asa in ga prosil za očala, zraven očal je Pellizzari od Pogačarja dobil v spomin tudi njegov tekmovalni dres v katrem je danes tekmoval. Tretji pa Kolumbijec Daniel Martinez (Bora-hansgrohe). Oba sta zaostala 16 sekund.

Petindvajsetletni Pogačar ima po novem v seštevku 7:18 minute naskoka pred Kolumbijcem Danielom Martinezom (Bora-hansgrohe).

V sredo bo na sporedu še ena zelo zahtevna etapa od Selve v Val Gardeni do vrha prelaza Brocon. Trasa bo dolga 159 km s kar 4350 višinskimi metri. Zaključni vzpon na Brocon bo dolg 11,8 km s povprečnim naklonom 6,6 odstotka.