Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec zadnje etape 103. dirke po Kataloniji. Pogačar je po 145,3 km v Barceloni slavil po sprintu manjše skupine ter si v skupnem seštevku nabral kar 3:41 minute naskoka pred zasledovalci. To je bila prva Pogačarjeva zmaga na večdnevnih dirkah po lanski Pariz-Nici.

Po štirih etapnih zmagah zbirko zmag povišal na 69

Danes 25-letni slovenski as ni bil tako napadalno razpoložen, saj sta v zadnjem delu 145,3 km dolge etape z napadi poskusila njegova moštvena kolega, Španec Marc Soler in Portugalec Joao Almeida. Prvega so nato v vse bolj razredčeni glavnini hitro ujeli, ob koncu pa je poskus presenečenja spodletel tudi Portugalcu.

Pogačar je po štirih etapnih zmagah in skupnem slavju po Kataloniji svoj zbir zmag povišal na 69, s čimer med Slovenci za Primožem Rogličem (Bora-hansgrohe) zaostaja 11 zmag.

Pogačar je prvič pretegnil noge ob predzadnjem prečkanju Montjuica in razredčil skupino. V kaotičnem krožnem dirkanju po Barceloni pa je na koncu slavil po sprintu skupine 23 kolesarjev. Zanesljivo je ugnal dva Francoza, Doriana Godona (Decathlon AG2R La Mondiale) in Guillauma Martina (Cofidis).

Za 25-letnika s Klanca pri Komendi je bila to prva zmaga na etapnih dirkah po lanskem marcu, ko je dobil preizkušnjo Pariz-Nica. Skupno je, kar se tiče večdnevnih dirk, pri 14 zmagah.

Zdaj slovenskega asa čakajo višinske priprave za nastop na dirki po Italiji. Ta se bo začela 4. maja. Še pred tem bo Pogačar 24. aprila nastopil na spomeniku Liege-Bastogne-Liege, na katerem je lani padel in si zlomil zapestje, slavil pa leta 2021.

STA