Mednarodna košarkarska zveza Fiba je na svojem sedežu v Miesu v Švici izžrebala skupine za letošnji olimpijski turnir v Parizu tako v moški kot ženski konkurenci. Če se slovenski moški vrsti uspe skozi kvalifikacijski turnir prebiti na OI, se bo tam merila z zmagovalcem turnirja v Španiji, Avstralijo in Kanado.

V skupini B so Francija, Nemčija, Japonska in zmagovalec kvalifikacijskega turnirja v Latviji, v skupini C pa Srbija, Južni Sudan, zmagovalec kvalifikacijskega turnirja v Portoriku in ZDA.

Naprej se bodo prebili prva in druga ekipa ter najboljši tretjeuvrščeni

Na ženskem turnirju pa bodo v skupini A Srbija, Španija, Kitajska in Portoriko, v B Kanada, Nigerija, Avstralija in Francija, v skupini C pa Nemčija, ZDA, Japonska in Belgija.

Kroglice iz bobnov sta vlekli košarkarski legendi, Avstralka Penny Taylor in Američan Carmelo Anthony.

V četrtfinale OI se bodo tako v moški kot ženski konkurenci prebile prva in druga ekipa iz vsake skupine ter dve najboljši tretjeuvrščeni. Košarkarski boji bodo med 27. julijem in 11. avgustom. Naslova tako v ženski kot moški konkurenci bodo branile Združene države Amerike.

Od 12 mest v moškem delu so še štiri mesta nezasedena, ta bodo dobili zmagovalci kvalifikacijskih turnirjev med 2. in 7. julijem v Pireju (KT Grčija), Rigi (KT Latvija), San Juanu (KT Portoriko) in Valencii (KT Španija).

Slovenija, četrta na zadnjih OI, v boju za bron je izgubila z Avstralijo, bo v lovu na drugi zaporedni olimpijski nastop igrala kvalifikacijski turnir v Pireju. Tam bo v skupini z Novo Zelandijo in Hrvaško, v skupini B so Grčija, Egipt in Dominikanska republika. Prvi dve ekipi iz vsake skupine se bosta uvrstili v finale turnirja, na OI bo šel le zmagovalec.

To velja tudi za preostale tri turnirje. V Rigi bodo Gruzija, Filipini, Latvija (skupina A), Brazilija, Kamerun in Črna gora (skupina B), v Valencii Španija, Libanon, Angola (skupina A), Finska, Poljska in Bahami (skupina B), v San Juanu pa Mehika, Slonokoščena obala, Litva (skupina A), Italija, Bahrajn in gostitelj Portoriko (skupina B).

* Skupine moškega dela olimpijskega turnirja:
- skupina A: Avstralija, zmagovalec KT Grčija, Kanada, zmagovalec KT Španija.
- skupina B: Francija, Nemčija, Japonska, zmagovalec KT Latvija.
- skupina C: Srbija, Južni Sudan, zmagovalec KT Portoriko, ZDA.

* Skupine ženskega dela olimpijskega turnirja:
- skupina A: Srbija, Španija, Kitajska, Portoriko.
- skupina B: Kanada, Nigerija, Avstralija, Francija.
- skupina C: Nemčija, ZDA, Japonska, Belgija.

STA