Anja Bezlaj je obetavna mariborska športnica, plavalka plavalnega kluba Branik od svojega 6. leta, v času Covida je začela trenirati triatlon, katerega del je tudi akvatlon. Atletske veščine pridobiva od trenerja, Boruta Podgornika, v kolesarstvo je je vpeljal Jože Kojc, pri plavanju ji s svojim trenerskim znanjem pomaga mariborski olimpijec Blaž Medvedšek. Anja trenira plavanje 6-10 krat tedensko, atletiko 1 krat teden s trenerjem in ostalo po programu, za kolo pa ji ostaneta sobota in nedelja. 

Z Anjo smo se pogovarjali približno teden dni po njenem velikem uspehu, ko je v Coimbri na Portugalskem osvojila naslov evropske prvakinje v akvatlonu med mladinkami. 

Anja, nam lahko za začetek predstaviš, kakšna disciplina je akvatlon?

Pri akvatlonu gre za kombinacijo plavanja in teka; razdalja. "Sprint" v akvatlonu pomeni 1 km plavanja in 5 km teka (včasih je tudi 2,5 km teka, vmes 1 km plavanja in nato še 2,5 km teka). 

Akvatlon je disciplina, ki združenje plavanje in tek. Na evropskem mladinskem prvenstvu je 1 km plavanja sledilo 5 km teka. Anja je s progo opravila v času 34:20 in za skoraj 2 minuti prehitela drugouvrščeno Bolgarko Seleno Vlahovo (36:07), tretja je bila Iva Pavlović iz Srbije (37:01).

Kakšna konkurenca vlada v akvatlonu? Ali so tekmovalci in tekmovalke, ki se udeležujejo tekem, so specializirani za to disciplino, ali prihajajo iz drugih športov?

V akvatlonu večinoma tekmujejo triatlonci, ki se udeležujejo tekmovanj tudi v drugih triatlonskih disciplinah. Konkurenca je velika, je pa odvisno od vsake tekme posebej, koliko tekmovalcev se prijavi in kje tekma poteka. Sama trenutno tekmujem v vseh triatlonskih disciplinah, med katere spada tudi akvatlon, tekmujem pa tudi posamezno kot plavalka in atletinja. 

Triatlon je raznovrsten, saj vključuje tri različne športe, med katerimi je potrebno prehajati. Kateri del triatlona ti trenutno predstavlja največji izziv?

Največji izziv mi predstavlja kolo, saj je potrebno kar nekaj tehničnega znanja, najraje imam plavanje, saj se z njim ukvarjam že od svojega 6. leta.

[[image_1_article_67608]]

Kje se vidiš v prihodnosti? Ali že imaš zastavljene konkretne karierne cilje?

Vsekakor se vidim v športu. Stara sem 15 let in zaenkrat mi je pomembno samo, da v svojih športih uživam in dosegam zastavljene cilje. Konec julija me čaka Državno prvenstvo v plavanju, v planu je še nekaj tekem Evropskega pokala v Triatlonu, vse ostalo se odločam sproti. 

Imaš v Mariboru dovolj dobre pogoje, da se lahko razvijaš in si lahko konkurenčna tudi na evropski oz. svetovni ravni?

Pogoji za plavanje in tek so zaenkrat v Mariboru odlični, kolo pa v zimskih mesecih kombiniram s pripravami v Španiji, kjer sem tudi članica triatlonskega kluba na Mallorci TRI Academy Mallorca in tudi članica Španske Triatlonske zveze. Najtežje je kombinirati vse treninge in šolo, čeprav večina učiteljev razume dinamiko mojih treningov.

Anja Bezlaj: "Pravijo, da so triatlonci tisti športniki, ki jim samo en šport ni dovolj. TO SEM JAZ! Sem plavalka, triatlonka, atletinja in včasih tudi plezalka. Zase menim, da sem vsestranska športnica".

Bezlajeva zdaj trenira za plavalno državno prvenstvo, čaka pa jo še "2024 Europe Triathlon Youth Championships Festival Banyoles" in "2024 Europe Triathlon Junior Cup Salin", od finančne situacije in ostalih vplivov pa je odvisno, ali se bo udeležila tudi "2024 Asia Triathlon Junior Championships Khobar KSA" in "2024 Asia Triathlon Multisport Championships". 

[[image_2_article_67608]]