Na južnoameriškem nogometnem turnirju Copa America bodo sodniki imeli na voljo novo orodje za zaščito igralcev - rožnati karton. Ta inovativen ukrep, ki ga je uvedla CONMEBOL, omogoča ekipam dodatno menjavo med tekmo, če obstaja sum, da ima igralec pretres možganov.

Glavni namen rožnatega kartona je zmanjšati tveganje za resne poškodbe glave, ki so lahko posledica pretresov možganov. Z dodatno menjavo bodo imeli zdravniki in strokovnjaki na voljo več časa za pregled igralca in sprejetje ustreznih ukrepov, piše Dnevnik.hr.

Kaj bo nov rožnati karton pomenil za pravila igre?

Rožnati karton bo označeval dodatno zamenjavo igralca. V primeru suma na pretres možganov katerega koli igralca bosta o tem obveščena glavni in četrti sodnik, katera bosta imela možnost pokazati rožnati karton. Tako bo ekipam omogočeno, da poleg petih običajnih zamenjav izvedejo še morebitno šesto zamenjavo. Ta odločitev je sprejeta zaradi skrbi za zdravje igralcev.

Če bo ekipa opravila dodatno šesto zamenjavo zaradi domnevnega pretresa možganov pri enem od igralcev, bo tudi nasprotni ekipi dovoljena dodatna zamenjava po tem pravilu. Organizatorji prvenstva so pojasnili, da igralci, pri katerih se bo pojavil sum pretresa možganov, se po zamenjavi ne bodo več smeli vrnit na igrišče, ampak bodo odpeljani v slačilnico ali v zdravstveno ustanovo.
Moštveni zdravniki pa bodo s tem novim pravilom dolžni v 24 urah po oddigrani tekmi izpolniti in zdravniški komisiji zveze predložiti obrazec z oceno poškodbe, ne glede na to, ali je igralec igral do konca tekme.

Zamenjavo odobrila Mednarodna nogometna zveza

V odzivu na naraščajočo zaskrbljenost zaradi poškodb glave in pretresov možganov v nogometu je Južnoameriška nogometna zveza sprejela pomembno novo pravilo. Ta poteza prihaja po tem, ko je Mednarodna nogometna zveza (IFAB), odgovorna za pravila nogometa, marca odobrila redne zamenjave v primeru pretresa možganov.

Uvedba rožnatega kartona in s tem povezanega pravila bo sicer uradno začelo veljati 1. julija, vendar Mednarodna nogometna zveza (IFAB) dovoljuje uporabo že na tekmovanjih, ki se začnejo pred tem datumom. To pomeni, da bo rožnati karton na voljo sodnikom že na turnirju Copa America, ki bo potekal med 20. junijem in 14. julijem 2024. Ta odločitev predstavlja pomemben preobrat za IFAB, ki se je do nedavnega upirala uvedbi dodatnih zamenjav v primeru poškodb glave.