Najboljša smučarska skakalka to zimo Nika Prevc je skupno zmago v svetovnem pokalu potrdila s tretjim mestom na finalni tekmi sezone v Planici. Devetnajstletna Slovenka je za zmagovalko, Avstrijko Evo Pinkelnig (244,9 točke), ki ji je v finalu uspel rekord srednje skakalnice s 103,5 metra, danes zaostala za 9,3 točke.

Prevc je veliki kristalni globus, ki ga je prejela v roke na današnji slovesni razglasitvi najboljših, osvojila že pred prihodom na finale sezone.

"Osvojiti globus pred domačimi navijači, družino in prijatelji je nepopisno"

Junakinja slovenskega tabora je na veselje najbolj vztrajnih gledalcev, ki so za slovenske skakalke pod Poncami navijali tudi v dežju, zdržala pritisk in si na zadnji tekmi sezone priborila 13. stopničke v karieri; od tega jih ima 12 to zimo.

"Res sem srečna, da imam zdaj tudi jaz svoj globus. Osvojiti globus pred domačimi navijači, družino in prijatelji je nepopisno. Tega ne bom nikoli pozabila," je v prvi izjavi za nacionalno televizijo dejala Prevc.

"Današnji dan je bil izredno lep. Zelo dolgo sem ga čakala in na koncu je le prišel. Je pa seveda kristalni pokal zelo težek, saj nosi ves trud, ki sem ga vložila v ta uspeh. Danes ni bilo enostavno. Pred domačimi navijači sem si želela pokazati dobre skoke. Na treningih mi ni šlo, ni bilo lahko, vesela pa sem, da mi jih je na tekmi uspelo popraviti," pa je na prizorišču s kristalnim globusom v rokah dodala Prevc.

"Tekma v Planici je bila zelo lepa priložnost, saj sem sezono lahko končala doma in za to sem zelo hvaležna," je še povedala slovenska šampionka, ki so jo na tekmi podpirali tudi brati Peter in Domen, ki imata v petek tekmo, ter Cene Prevc, ki je že končal kariero.

Poleg Prevc in Pinkelnig, lanske skupne zmagovalke, ki je letos v pokalu po 15. zmagi v karieri končala na drugem mestu, je na finalni tekmi na zmagovalnem odru stala še Alexandria Loutitt (242,1 točke). Kanadčanka si je z drugim mestom priborila tudi skupno tretje mesto v seštevku svetovnega pokala.

Prevc je bila obenem edina Slovenka v najboljši deseterici. Nika Križnar (214,3) je končala na 11. mestu, mladinska svetovna prvakinja Tina Erzar (207,6) je bila 16., Ema Klinec (203,5) 19., mladinska olimpijska prvakinja Taja Bodlaj (191,1) 25. in Katra Komar (181,9) 28.

V skupnem seštevku svetovnega pokala je med deseterico končala le še Križnar na šestem mestu, Klinec je bila skupno 13., Komar 26., Erzar in Bodlaj sta si razdelili 34. mesto, Ajda Košnjek je bila 36., Jerica Jesenko pa skupno 53.

Slovenija na drugem mestu v pokalu narodov

Avstrija je po 25 tekmah v sezoni zanesljivo zmagala v pokalu narodov s 3891 točkami, Slovenija je na drugem mestu zaostala za 449 točk, tretja je bila Japonska že s 1505 točkami zaostanka za zmagovalko.

Planiški skakalni praznik se bo v petek nadaljeval s prvo posamično tekmo na letalnici bratov Gorišek za moške, na katero se je uvrstilo sedem slovenskih letalcev.

Timi Zajc je bil v kvalifikacijah četrti, Anže Lanišek osmi, Peter Prevc deseti, Lovro Kos 11., Domen Prevc 23., Maksim Bartolj 30, Žak Mogel pa 35.

STA