V Europarku je v petek popoldan potekal preddogodek, ki pritiče tovrstnim spektaklom: Tehtanje in predstavitev vseh borcev, ki bodo v soboto, 25.5. stopili v ring Ledne Dvorane na Taboru v okviru desetih dvobojev VFN 9.

Organizatorji so ob povratku Valhalle v Maribor pričarali veličastno vzdušje v stilu velikih spektaklov. Improvizirano kletko, prenos tehtanja in srečanja borcev so prenašali preko Youtuba, vse skupaj pa je v Europarku pritegnilo tudi okrog 200 ljubiteljev MMA-ja in nekaj naključno mimoidočih radovednih pogledov.

Majico so na približno 20-minutni predstavitvi pred tehtnico slekla največja imena slovenske borilne scene, kot so Gaj Muršec, Jan BerusRok Krušič, Žan Boženk, Tilen Toplak, osrednja pozornosti pa je pripadla zadnji, 10. borbi, srečanju težkašev: turškega borca Fatiha Aktaša in Tadeja Dajčmana.

[[image_1_article_66517]]

Kdo je Tadej Dajčman?

Tadej Dajčman je 28-letni borec iz Lovrenca, ki je v svet MMA vstopil pred covidom. Je član MMA kluba Maribor, v višino pri svojih 110 kilogramih meri 188 centimetrov. Fatih Aktaš bo njegov 10. nasprotnik v profesionalni karieri, njegov score je 5-4, proti Aktašu pa bo iskal vrnitev na zmagovalna pota, saj je na zadnjih dveh borbah izgubil, nazadnje proti Miranu Fabjanu v okfiru VFN 6. Za naš portal je Dajčman pred dnevi dejal, da zanj MMA ni le šport, temveč tudi neke vrste življenjska filozofija, ki jo želi v prihodnosti tudi nadgrajevati.

"Vedno je želja, da bi lahko od tega živel in bi bila to moja poklicna pot. Mislim, da v Sloveniji te opcije zaenkrat še nimamo. So pa vedno možnosti, da prideš nekam v tujino. MMA zelo nepredvidljiv šport – ena spektakularna stvar ti lahko odpre ogromno vrat. Ne veš, kdaj se lahko pojavi možnost, zato si vedno pripravljen in motiviran."

Kdo je Dajčmanov nasprotnik Fatih Aktaš?

[[image_2_article_66517]]

Fatih Aktaš ima v MMA-ju več izkušenj od Tadeja Dajčmana. Po informacijah spletne strani sherdog.com bo to za Aktaša pri 34-tih letih njegova 24. borba v karieri. Tudi porazov je bolj vajen od našega borca, saj je izgubil na večini svojih dvobojev (score 9-13). Je nekoliko nižji (182 cm), a po drugi strani težji od Dajčmana, tudi Aktaš pa je v zadnjem obdobju v negativni seriji treh zaporednih porazov, med drugim je oktobra lani (v okviru VFN 7) izgubil tudi proti “Dajčmanovemu krvniku” Miranu Fabjanu.

Kljub temu, da so organizatorji imeli veliko težav s poškodbami, so uspeli sestaviti odličen izbor borcev. Na dogodku se bo odvil tudi ponovni obračun med privržencem občinstva Gajem Muršecem in pa Ibrahimom Šabanijem, borba katera se je na VFN8 v Velenju končala s kontroverznim zaključkom.

VFN 9 se bo zgodil danes, v soboto 25. maja s pričetkom ob 20:00 v Ledni dvorani v Mariboru. Karte so že na voljo na tej povezavi.