Po sredinih večernih tekmah na evropskem prvenstvu v Nemčiji je postalo jasno, da bo slovenska nogometna reprezentanca svojo prvo tekmo osmine finala na velikih tekmovanjih igrala v ponedeljek ob 21. uri v Frankfurtu proti Portugalski. Če se pred tem s čim ni treba ukvarjati v slovenskem taboru, je z vlogo favorita.

Ta je nesporno v rokah evropskega prvaka 2016 in šeste reprezentance z lestvice Mednarodne nogometne zveze, Slovenija je za primerjavo 57. Ogromna razlika je tudi v tržni vrednosti. Po Transfermarktu, ki sicer ni vedno relevanten vir vrednostnega ocenjevanja, portugalska znaša 1,05 milijarde evrov, slovenska pa le dobrih 140 milijonov.

Portugalcem pripada vloga nespornega favorita

Kar 15 igralcev v portugalski zasedbi je vrednih več kot 40 milijonov evrov, pri čemer med te ne sodi več prvi zvezdnik Cristiano Ronaldo, medtem ko je v slovenski takšen le Benjamin Šeško. Na sredini tekmi zadnjega kroga v skupini F so Portugalcem mero sicer odvzeli Gruzijci, a posebne žalosti v portugalskem taboru, ki je omenjeno tekmo začel z osmimi spremembami v prvi postavi, ni bilo. Portugalci so bili že pred tem na prvem mestu in tako prišli v osmini finala na Slovenijo.

Ta je na tem EP ves skupinski del igrala proti favoritom, v tej vlogi so bili Danci, Srbi in tudi Angleži, proti vsem trem je igrala neodločeno. Portugalska bo tako nov tekmec v nizu favoritov, sproščenost bo bolj na strani Slovenije, medtem ko bo nad Portugalci pritisk napredovanja.

Portugalci vendarle sodijo med tiste, ki jim mnogi pripisujejo velike možnosti za naslov prvaka. Marca so v resda nekoliko premešani sestavi izgubili v Ljubljani proti Sloveniji z 0:2 na prijateljski tekmi, selektor Roberto Martinez pa bo tokrat imel na voljo spočito udarno zasedbo.

Ta je nadigrala predvsem Turčijo v 2. krogu ob zmagi s 3:0. Takrat so začeli Diogo Costa v vratih, Joao Cancelo, Pepe, Ruben Dias in Nuno Mendes v obrambi, Joao Palhinha, Vitinha in Bruno Fernandes v zvezni vrsti, v napadu pa Bernardo Silva, Rafael Leao in Cristiano Ronaldo.

Čeprav so si Portugalci kar nekako želeli Slovenijo za osmino finala, pa selektor Martinez pravi, da je ne bodo jemali zlahka. "Pomembno si je zapomniti, da tu ni lahkih tekem. To ne bo prijateljska tekma. Psihološko se moramo bolje pripraviti," je za AFP pojasnil Martinez.

Slovenci odločno tudi nad Portugalce

Slovenija bi bržčas imela večje možnosti za uspeh, če bi v osmini finala prišla na Belgijo, Romunijo, Ukrajino ali Slovaško. Toda Portugalska bo dala še dodaten naboj. "Jasno je, da bo naš cilj zmagati na naslednji tekmi. Vse bomo naredili za to, tudi če bo naslednji tekmec Ronaldo. Smo že v Stožicah pokazali, da se lahko kosamo," je še pred tem, ko je vedel, da bo igral proti Portugalski, povedal statistično eden najboljših branilcev skupinskega dela EP Jaka Bijol.

Tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović je opogumljen po dosedanjih predstavah. "Hudičevo dobro se bomo morali potruditi, da se prebijemo v četrtfinale, ampak fantje imajo veliko željo in motivacijo, tako da se ni bati kogarkoli."

Tudi nekdanji reprezentant Slovenije Zlatko Dedić je pozitivno razpoložen pred izločilnim bojem. "Če bodo fantje na vrhunski ravni, potem lahko igrajo proti komurkoli. Naslednja tekma bo težka za vsakega tekmeca Slovenije," je napovedal v sredinem pogovoru za STA. Dejal je sicer, da bi se sam raje ognil Portugalski, toda: "Ne smemo se zadovoljiti s prebojem v osmino finala. To je enkratna priložnost, da pridemo zelo daleč na velikem turnirju. Rad bi, da to pride v podzavest, da smo vrhunski in lahko gremo daleč, saj imamo vse potrebno."

Osmina finala se bo začela v soboto s tekmama Nemčija - Danska in Švica - Italija. V nedeljo bosta obračuna Španija - Gruzija in Anglija - Slovaška, v ponedeljek ob Slovenija - Portugalska še Francija - Belgija, v torek pa še Romunija - Nizozemska in Avstrija - Turčija.

Skupinski del najbolje opravili Španija in Nemčija

V prvem delu prvenstva je bila najbolj prepričljiva Španija s tremi zmagami s treh tekem in razliko v danih in prejetih zadetkih +5. Nemčija je zbrala sedem točk in imela še boljšo razliko s +6. Če so bili Nemci najboljši po številu doseženih zadetkov, pa so bili Španci v obrambi, saj niso prejeli niti enega zadetka.

Tako Nemci kot Španci pa so že pred EP sodili v vsaj malce širši krog favoritov, medtem ko v tem ni bilo Avstrije, ki je doslej pokazala zelo dober nogomet in slavila v skupini s Francijo in Nizozemsko ter (znova precej slabotno) Poljsko.

Trenutno prvi strelec EP Gruzijec Georges Mikautadze

Kot zanimivost velja dodati, da je trenutno prvi strelec EP Gruzijec Georges Mikautadze s tremi zadetki, sledi peterica s po dvema: Nemca Niclas Füllkrug in Jamal Musiala, Nizozemec Cody Gakpo, Romun Razvan Marin in Slovak Ivan Schranz. Padlo je tudi že sedem avtogolov.

Tudi med podajalci za zdaj ni velikih odstopanj, na vrhu so s po dvema Nizozemec Nathan Ake, Švicar Remo Freuler, Slovak Juraj Kucka, Romun Dennis Man in Avstrijec Alexander Prass.

Pri Slovencih so se za zdaj v ta statistični del vpisali strelca Erik Janža in Žan Karničnik ter podajalec Timi Max Elšnik.

STA