Sosedski derbi je dal odgovor: Hrvaška se je v Splitu poigrala s Slovenijo (3:0). Kek je poskušal z obrambno postavitvijo, ampak “ognjeni” so Slovenijo gladko ugnali.

Medsosedski derbi je resda vedno izziv, toda tokrat je bila Slovenija lahek plen za Hrvaško. Zelo lahek plen. Kot da je bilo le še vprašanje, koliko zadetkov bo prejela. Selektor Matjaž Kek je sestavil že tako ali tako previdno, obrambno, konservativno enajsterico. Ampak njegov načrt se ni izšel. Ali pa se celo je. Kako? Da je Slovenija dobila zgolj dva zadetka. Zrela je bila za več, reševal je Jan Oblak, kar je lahko. Treh golov Marka Livaja in Maria Pašalića ter Nikole Vlašića ni mogel.

Sloveniji (7 točk) se je tako Katar 2022 praktično odmaknil, saj so zbežali ne le Hrvati (13 točk), temveč z zmago nad Malto tudi Rusi (13 točk), Kekovo četo pa je prehitela še Slovaška (9 točk) z zmago nad Ciprom.

Previdna postavitev

Selektor Kek se je odločil za bolj konservativno, previdno, obrambno enajsterico. V obrambi je pustil četverico iz tekme z Malto, nato pa v sredino postavil Jona Gorenca Stankovića, ki je sicer branilec, ob njega pa še Adama Gnezdo Čerina in Jasmina Kurtića ter Sandija Lovrića, kar kaže na zaprto postavitev, saj se je za napadalnejši del odločil za Josipa Ilićića ter Benjamina Šeška. Na drugi strani je Zlatko Dalić opravil kar pet sprememb pri hrvaški izbrani vrsti, v kateri ni med drugim Luke Modrića.

Potek tekme

’94 Gooooool! 3:0! Nikola Vlašić za krono na glavi še zabija z glavo iz še ene akcije, ki je stisnila slovensko obrambo. 

82′ Vmes serija menjav, ampak Slovenija je znova hudo trpela, ko je Vlašić vtekel, a mu je kljub temu, da je zaobšel Oblaka, zmanjkal korak.

66′ Goooool! 2:0! Hrvaška do drugega gola – ravno ko je Kek menjal. Dooolga žoga, Perišić je nasmodil Skubica, našel pred golom Maria Pašalića in izjemno lahek gol.

61′ Slalom Perišića, ampak na koncu ga je znal edini ustaviti – Oblak.

52′ Livaja na robu kazenskega prostora do priložnosti, preveč prostora, a tudi preveč oklevanja. Slovenija nima nobene rešitve.

POLČAS! Hrvaška ob polčasu zasluženo vodi. Ko je uspela pritisniti Slovenijo, so imeli ogromno možnosti, kako zabiti, so pa zabili po “asistenci” od prečke, ko je zabil Marko Livaja.

44′ Slovenija do protinapada, predložek iz strani, Šeško za las pred golom zgrešil žogo.

43′ Serija priložnosti za Hrvaško, Kramarić je obrnil Mavljo, pomeril, branil Oblak.

34′ Slovenija je vsaj za silo odgovorila: Jasmin Kurtić z res močnim strelom z razdalje, ampak mimo gola. Slovenija še vedno nima strela v okvir.

33′ Gooool! 1:0! Hrvaška vodi! Slovenija je naposled prejela gol, saj je bilo za pričakovati, glede nato, kako je Hrvaška prihajala do priložnosti. Podaja z desne, nato strel Pašalića z glavo, ki je končal v vratnici, odbitek pa je Marko Livaja pospravil v gol. Brez težav.

29′ Naslednja priložnost. Livaja v lepi poziciji, močen strel, ampak tudi zavit, Oblak rešuje.

27′ Končno tudi Slovenija do akcije! Benjamin Šeško je dobil doooolgo podajo Adama Gnezde Čerina, si nastavil žogo, plasiral, lepo, ampak kar precej mimo gola. Vsaj opozorilo, da Hrvatom ne bo koristilo, če se povsem odprejo.

25′ Tretja velika priložnost! Hrvati so vse bližje in bližje, še ena žoga, ki je presekala obrambo, tokrat po sredini, Livaja je že bil mimo Oblaka, ampak bil prekratek, ko se je vrgel za žogo.

20′ Druga velika priložnost! Tekma se trga, nima veliko kvalitete, ampak ko Hrvaška najde prodor… Slovenija se je izvlekla zgolj zato, ker je Oblak ubranil strel Kramarića. Deluje, kot da v tretje tega Hrvati ne bodo zapravili.

10′ Prva velika priložnost! Hrvaška je bo levi strla Slovenijo, predložek pred gol, precejšnja napaka Balkova, nato pa veliko možnosti, Pašalić je nastavil žogo Kramariću, ki pa je okleval. Slovenija se je izvlekla.

7′ Že dva kar opozorilna strela, zdaj Barišić po kotu, precej sam, plasiral je žogo, ampak čez gol.

3′ Marcelo Brozović je dobil globinsko žogo za hrbet slovenske obrambe, brez ofsajda, pomeril je hitro, ampak mimo.

1′ Začetek tekme. Domače občinstvo glasno navija, se pa pozna, da je sever, kjer je tradicionalno Torcida, precej prazen.

Hrvaška – Slovenija 3:0 (1:0)

Strelec: 1:0 Livaja (33′), 2:0 Pašalić (66′), 3:0 Vlašić (30′ + 5

Stadion: Poljud, Split; 16.237 gledalcev.

Sodnik: Clement Turpin (Francija)

Hrvaška: Ivušević, Juranović, Lovren (’76 Čaleta Car), Vida, Barišić, Brozović, Kovačić (76′ Ivanušec), Pašalić, Kramarić (76′ Oršić), Perišić, Livaja (58′ Vlašić)

Slovenija: Oblak, Stojanović (88′ Zahović), Bijol, Mevlja, Balkovec (65. Jurčević), Gnezda Čerin, Gorenc Stanković (65′ Skubic), Kurtić, Lovrić, Iličić (54′ Mlakar), Šeško (65. Šporar).