Nekdanji italijanski nogometni reprezentant Gennaro Gattuso je novi trener splitskega Hajduka, je objavil dalmatinski klub. Legenda Milana je na klopi nasledil Jureta Ivankovića, ki je ekipo vodil nekaj zadnjih krogov letošnjega hrvaškega prvenstva, v katerem je zasedel tretje mesto.

Italijan bo v Split prišel prihodnji teden, na začetku priprav prve ekipe, pa ga bodo uradno predstavili na Poljudu. Kot igralec je Gattuso osvojil številne lovorike, največje so naslov svetovnega prvaka z Italijo leta 2006 in dve osvojeni ligi prvakov z Milanom. Trenersko kariero je začel v švicarskem Sionu, nadaljeval v Milanu, Napoliju, Fiorentini, Valenciji in Marseillu. Zaradi svojega stila igre, borbenosti in poudarjene zmagovalne miselnosti je postal ikonična osebnost svetovnega nogometa.

Odmevna kariera brezkompromisnega borca

Gennaro Ivan Gattuso se je rodil 9. januarja 1978 v mestu Corigliano Calabro v Italiji, prve nogometne korake pa je naredil v Perugii, kjer je debitiral v članski vrsti. Nato se je preselil k škotskemu Rangersu, se potem vrnil v Italijo v vrste Salernitane, leta 1999 pa se je preselil v Milan, ki je zaznamoval njegovo nogometno pot. Na San Siru si je pridobil status legende, kjer je ostal 13 let in odigral skupno 468 tekem. Nogometno pot je sklenil leta 2013 kot igralec švicarskega Siona, v tem klubu pa je takoj opravil tranzicijo med trenerje in prevzel vodenje prve ekipe. V svoji nogometni karieri je črpal znanje od največjih italijanskih trenerskih genijev, kot so Carlo Ancelotti, Marcello Lippi in Massimiliano Allegri.

Njegov zadnji trenerski angažma je bilo vodenje francoskega velikana Olympique Marseilla, katerega klop je zapustil februarja letos. V Španiji je pred tem vodil Valencio, pred tem pa Fiorentino, Napoli in Milan, kjer je kot igralec vodil našega športnega direktorja Nikolo Kalinića. Na samem začetku trenerske poti, po epizodi v Švici, je bil vodja strokovnega štaba Palerma, nato grške OFI Krete in italijanske Pise.

Na uradni spletni strani Hajduka so Gattuso pozdravili z besedami "Dobrodošel, gospod Gattuso".

Motta, Nesta, Rožman ...

V zadnjih urah smo bili priča še nekaterim menjavam na vročih stolčkih: Nekdanji italijanski vezist in trener Bologne Thiago Motta je novi trener Juventusa, 41-letnik je podpisal triletno pogodbo do 30. junija 2027.

Z novim strategom bodo v novo sezono elitnega italijanskega prvenstva krenili tudi v vrstah Monze. Naloge glavnega trenerja v tem klubu je prevzel italijanski nogometni strokovnjak Alessandro Nesta, ki je podpisal enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja za še eno sezono.

Nov klub pa si bo moral iskati Simon Rožman, ki ne bo več vodil bosanskega Sarajeva. Slovenca je na klopi bosanskega prvoligaša nasledil Hrvat Zoran Zekić.