V razredu MXGP bo Tim Gajser (Honda) lovil prvo zmago v sezoni, potem ko je vse štiri doslej dobil svetovni prvak Španec Jorge Prado (GasGas). V kraljevem razredu bo od Slovencev nastopil tudi Jan Pancar (KTM).

Petkratni svetovni prvak Gajser letos na dirkah še ni vzel mere branilcu naslova Pradu. Ta je v skupno osmih tekmovalnih vožnjah in štirih kvalifikacijskih dirkah le štirikrat prepustil zmago tekmecem.

Prado je dobil veliko nagrado Argentine, Španije, v Italiji pa še VN Sardinije in Trentina ter ima na vrhu razpredelnice 219 točk. Sledi mu Gajser, ki je pri 206. Nekoliko več zaostajata tretji Francoz Romain Febvre (Kawasaki) s 174 in Nizozemec Jeffrey Herlings (KTM) s 164 točkami.

Gajser se v Aguedo vrača po dveh letih, saj lani zaradi zloma noge ni dirkal. V sezoni 2022 je Gajser zasedel tretje in prvo mesto, kar je bilo dovolj za skupno drugo na VN za Pradom. Lani je v Aguedi slavil Herlings pred Febvrom in Pradom.

"Teh nekaj tednov počitka je bilo dobrodošlih za polnjenje baterij, še posebej pred serijo kar šestih dirk v naslednjih sedmih koncih tedna," je za spletno stran tovarniške ekipe Honda dejal Gajser.

"Rad se vračam na Portugalsko, saj je proga tam dobra, navijači pa nas vedno spodbujajo. Pričakujem lep konec tedna. Seveda si tam želim zmagati, kot pravzaprav vsak tekmovalni konec tedna. Ampak prvenstvo je šele v povojih in trenutno dirkam zelo dobro ter konstantno, kar je zame najbolj pomembno," je še dodal 27-letni slovenski as.

Po dirki na Portugalskem v napornem ritmu sledijo VN Galicije (12. maj), Francije (19.) ter po dveh tednih premora še VN Nemčije (2. junij), Latvije (9.) in Italije (16.).

Na Portugalskem bo Gajserju v razredu MXGP družbo delal še en Slovenec. Pancar je minuli konec tedna ob odsotnosti izkušenejšega rojaka zanesljivo premagal tekmece na uvodni dirki državnega prvenstva, ki je potekala na progi Prilipe pri Brežicah.

Po informacijah krovne zveze AMZS je bil v zadnjem času tudi bolan, a to na Prilipah ni vplivalo na njegovo pripravljenost in posledično vožnji na DP. Pancar v prvenstvu MXGP zasedal 18. mesto, osvojil pa je 37 točk.