Slovenska košarkarska reprezentanca je odigrala še drugo tekmo v tretjem ciklu kvalifikacij za svetovno prvenstvo.

Slovenska košarkarska reprezentanca je v šestem nastopu v kvalifikacijah za SP 2023 zabeležila četrto zmago. V Stockholmu je premagala Švedsko s 84:81 (22:17, 41:41, 70:61), kapetan Goran Dragić pa je na svoji zadnji tekmi v državnem dresu postal najboljši strelec v zgodovini slovenske reprezentance.

Slovenija se je kot drugouvrščena reprezentanca v svoji skupini uvrstila v drugi del kvalifikacij, ki se bodo začele avgusta in v katerih izbrance selektorja Aleksandra Sekulića čaka še šest tekem. Dvakrat se bo zagotovo pomerila z Nemčijo, preostala dva tekmeca pa bosta znana danes zvečer po obračunih Nemčija – Poljska in Izrael – Estonija.

Na svetovno prvenstvo, ki bo naslednje leto od 25. avgusta do 10. septembra v Indoneziji, na Japonskem in Filipinih, se bodo uvrstile po tri najboljše ekipe iz drugega dela. Po izkušnji iz prejšnjih kvalifikacij je za pot na SP potrebnih vsaj sedem zmag.

Luka Dončić je dosegel 31 točk, po osem pa sta jih zbrala Zoran Dragić in Mike Tobey.

Zadnja tekma Gorana Dragića v izbrani vrsti

Tekma pred polno dvorano Hovet v Stockholmu je bila zadnja reprezentančna za kapetana zlate selekcije iz Istanbula 2017 Gorana Dragića. Kariero v dresu z državnih grbom je sklenil z 20 doseženimi točkami in tako postal rekorder slovenske reprezentance po številu doseženih točk na vseh tekmah.

Goran Dragić je od leta 2006, ko si je prvič nadel dres članske reprezentance, po podatkih Košarkarske zveze Slovenije zbral 81 nastopov na uradnih tekmah in dosegel 1581 točk. S tem je prehitel Jako Lakoviča (1564), ki ostaja rekorder po številu nastopov na uradnih tekmah (86). Tretji je Teoman Alibegović (1447), četrti Zoran Dragić (1241), peto mesto pa si s 1199 točkami delita Rašo Nesterović in Boštjan Nachbar.