Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 18. uri igrala prvo tekmo na evropskem prvenstvu v Nemčiji. V Stuttgartu bodo izbranci Matjaža Keka igrali proti Danski, navijači obeh ekip pa so se številčno že v soboto in tudi danes zbirali v središču mesta. Na tekmi naj bi bilo 12.000 Slovencev, po mestu pa po napovedih še precej več.

[[image_2_article_67210]]

Na Schlossplatzu, kjer je uradna navijaška cona, in v sosednjih ulicah v središču Stuttgarta so se v zadnjih dneh zbirali navijači različnih reprezentanc, od Nemčije, Italija, Albanije, Hrvaške, Škotske in drugih, poseben čar pa je druženje imelo za danske in slovenske navijače.

Prva tekma v skupini C

Ti bodo danes pospremili tekmo prvega kroga v skupini C. Če so danski navijači večinoma prepričani, da bo zmaga njihova, je ob nekaterih, kot si pravijo, realistih, večina optimistov tudi na slovenski strani.

Izid 3:1 za Slovenijo je napovedala tudi Mateja Vodiškar. Nekdanja novinarka, zdaj raziskovalka na univerzi Hohenheim, je v Stuttgartu v vlogi koordinatorke slovenskih društev v Nemčiji, soorganizirala je tudi posebno druženje za slovenske navijače v bližini uradne navijaške cone.

[[image_3_article_67210]]

"Že dolgo smo vedeli, da bo večina dogodkov za slovenske navijače potekala v Münchnu, tam jih tudi največ pričakujemo, ampak se nam je zdelo škoda, da v Stuttgartu ne bi organizirali prav ničesar, saj naj bi poleg tistih 10.000 Slovencev, ki bodo na stadionu, sem prišlo še vsaj 10.000 do 15.000 drugih slovenskih navijačev, ki bodo tekmo spremljali v mestu," je pojasnila Vodiškar.

Pojasnila je, da so jim pri organizaciji šli na roko v enem izmed lokalov. Čeprav sprva niso vedeli, kaj naj pričakujejo, se je to prek družbenih omrežij in drugih kanalov hitro razvedelo. "Tako da je bilo že včeraj tu veliko Slovencev," je dejala Vodiškar, ki v Nemčiji živi in dela 12 let, dve leti pa je prav v Stuttgartu.

"Včeraj nas je bilo čez dan še malo strah, ker je bil Stuttgart poln danskih in hrvaških navijačev, proti večeru pa smo Slovenci pokazali pravi obraz. Krasno vzdušje je, obuja lepe spomine, saj je podobno, kot ko smo leta 2000 organizirali druženje v Amsterdamu (na EP 200; op. STA)," je zaključila.

 

Predvsem v uradni coni je bilo precej Slovencev, so pa nemški sosedi Danci bolj vpadljivi v svojih rdečih dresih in so tudi danes prednjačili po številu - kot se v Nemčiji spodobi, tudi dodobra založeni s pivom, a pri obojih je bila žeja še najmanjša skrb.