Šport

Đokovićev oče: “Ali smo živali ali sužnji?! Nismo vredni manj kot oni”

Uredništvo , 09.01.22 ob 17:33

Avstralska vlada je razburila Đokovićeve podpornike in družino z zapisom, da si tudi v primeru njegove zmage na sodišču pridržujejo pravico, da ga takoj znova pridržijo.

Đokovićev oče: “Ali smo živali ali sužnji?! Nismo vredni manj kot oni”

Đoković v avstralskem hotelu čaka na odgovor, ali bo lahko ostal v državi ali ne. Njegovi odvetniki so v soboto predložili 35-stranski dokument, v katerem trdijo, da njihova stranka izpolnjuje merila za potrdilo o izvzetju cepiva zaradi nedavne okužbe s covidom-19, kar je potrdil PCR test 16. decembra.

Ne verjamejo, da je prebolel covid-19

Toda avstralska vlada je to zavrnila kot utemeljen razlog. Iz 13 strani dokumenta, ki ga je v nedeljo vložila, je mogoče razbrati, da naj vlada Đokoviću ne bi nikdar zatrdila, da bo na podlagi t.i. zdravstvene izjeme lahko vstopil v državo. Zapisali so tudi, da “Vse, kar je obravnavani sporočil, je, da je bil pozitiven test na covid-19. To ne pomeni, da je prestal akutno bolezen v decembru 2021.” Dvomi o Đokovićevi okužbi so se sicer pojavili tudi po svetu, saj je bil že naslednji dan viden na javnem dogodku, udeležil se je slovesnosti za otroke v Teniškem centru Novak. Kot je vidno na slikah otrok, ki so se takrat slikali z njim, so bili v zaprtih prostorih brez mask.

Zmaga Đokovića bi lahko torej pravno pomenila komaj začetek “drugega kroga” na sodišču, za katerega pa zagotovo nima časa, saj je 11. januarja rok za potrditev sodelujočih na Odprtem prvenstvu Avstralije.

Avstralska vlada je zapisala še, da “Za nekoga, ki ni državljan Avstralije, ne obstaja zagotovila za vstop,” ob koncu zapisa pa so celo poudarili, da tudi če je Đoković uspešen v pritožbi na prvotno odločitev, si pridržujejo pravico, da Đokovića takoj znova pridržijo. Njegova zmaga bi lahko torej pravno pomenila komaj začetek “drugega kroga” na sodišču.

Čas se izteka

Đoković časa za legalne bitke zagotovo nima, saj je 11. januarja rok za potrditev sodelujočih, če se zadeve ne razpletejo hitro, bo torej zamudil vključitev v žreb za Odprto prvenstvo Avstralije. Avstralska vlada je sicer poskušala obravnavo na sodišču preložiti za dva dni, ampak je sodnik Anthony Kelly zavrnil to zahtevo. V obrazložitvi je zapisal, da njegova institucija ne bo podvržena časovnim pritiskom.

Ali smo živali? Ljudje smo kot oni. Nismo si zaslužili njihovega nespoštovanja,” nagovarjata ljudi Đokovićeva starša.

Po poročanju srbskih medijev sicer že četrti dan pred srbskim parlamentom vztrajajo Đokovićevi podporniki in družina, ki mu tako izkazujejo podporo in nasprotujejo avstralski vladi, ki mu ne pusti vstopa v državo. Množico nagovarja njegova družina, mama Dijana in oče Srđan. Ogorčena sta nad ravnanjem in grožnjami avstralske vlade, da ga lahko pridržijo tudi, če bi sodišče razsodilo v njegov prid.

Razplet bo znan v ponedeljek, sodišče se bo odločalo v ponedeljek zjutraj – po našem času ob polnoči.

Ali smo živali? Ljudje smo kot oni. Nismo si zaslužili njihovega nespoštovanja,” sta postala čustvena Đokovićeva starša. “Ali smo živali ali sužnji?! Nismo vredni manj kot oni.” Njegov oče je v govoru poudaril, da si Novak tega ne zasluži in poudaril, da je čas za enotnost. “Kaznovali so najbolj znane, velike prvake v zgodovini, ker se niso hoteli boriti. Kot Cassius Clay ali Muhammad Ali, Jesse Owens in tako naprej.

Množica čaka na sodišče, ki se bo odločalo v ponedeljek zjutraj – po našem času ob polnoči.