Prvo tekmo proti Botevu iz Plovdiva bo NK Maribor igral v gosteh, 11. julija. Povratna tekma bo v Ljudskem vrtu, 18. julija. Finale letošnje lige evropske lige bo v Bilbau, 21. maja.

Na žrebu v Nyonu je bilo v žrebu 1. kroga kvalifikacij za Evropsko ligo sodelovalo zgolj 12 klubov. Med možnimi nasprotniki so bili: IF Elfsborg (SWE), FC Corvinul Hunedoara (ROU), PFC Botev Plovdiv (BUL), PFC Zire (AZE), MFK Ružomberok (SVK), KF Llapi 1932 (KOS).

Če Maribor premaga bolgarskega predstavnika, bo imel status nosilca tudi v 2. krogu kvalifikacij, tam pa bi bila že zveneča imena med trinajstimi potencialnimi tekmeci: Kilmarnock (Škotska), Panathinaikos (Grčija), Silkeborg (Danska), Maccabi Petah Tikva (Izrael), Vojvodina (Srbija) in zmagovalci parov s klubi Tobol Kostanay (Kazahstan), Wisła Kraków (Poljska), Paphos (Ciper) in Paks (Madžarska).

Če Maribor izpade na prvi oviri, potem ne bo imel statusa nosilca v 2. krogu kvalifikacij za konferenčno ligo. Širši spisek vsebuje kar 52 potencialnih tekmecev, najvišje rangirani pa so med drugim FC København (Danska), AA Gent (Belgija), İstanbul Başakşehir (Turčija), CFR Cluj (Romunija), Legia Warszawa (Poljska).

Botev navduševal predvsem v pokalu, najboljši igralec 36-letni Ivelin Popov

Klub iz Plovdiva je v polfinalu pokala najprej premagal CSKA Sofijo. Nato pa v finalu še presenetljivo veliko bogatejši Ludogoretz iz Razgrada s 3:2. Na sredini igrišča vse niti igre drži v rokah daleč največji zvezdnik moštva in kapetan, 36-letni Ivelin Popov, ki je v karieri že 90 krat zaigral za bolgarsko reprezentanco za katero je 16 krat tudi zadel. Med najboljšimi igralci so še: hrvaški napadalec Martin Sekulič, mladi up Boteva Georgi Nikolov in francoz Antoine Baroan. Ekipa je sestavljena predvsem iz tujih nogometašev, v kadru prve ekipe je bilo v lanski sezoni kar 14 tujih nogometašev, med njimi je tudi igralec zvenečega priimka: Kamerunec James Eto'o, ki pa ni v sorodu z Samuelom Eto'ojem.