Več kot 120 minut so favorizirani Portugalci potrebovali, da so v osmini finala evropskega prvenstva šele po streljanju enajstmetrovk izločili slovensko reprezentanco, ki je z odlično borbeno predstavo do solz spravila tudi Cristiana Ronalda. A če Slovenci celotno ekipo vidijo kot junake, imajo Portugalci nocoj zgolj enega heroja.

Portugalski mediji so na celotno mučenje pozabili takoj ob prvi zgrešeni enajstmetrovki Slovenije. Po naslednjih dveh pa se je v državi na zahodu Evrope rodil nov junak.

Costa glavna tema portugalskih medijev

"Portugalska v četrtfinalu EP zaradi rokavic Dioga Coste. Vratar je v 115. minuti poskrbel za nemogoče, zaustavil tudi vse strele v enajstmetrovkah proti Sloveniji. Neverjetni junak v večeru, ko je ekipi znova spodletelo v napadu," se je glasil dolg naslov portugalskega časopisa Publico.

A niso bili edini, ki so hvalili tamkajšnjega vratarja. "Diogo Costa si je obrisal solze: Portugalska trpi, a zmaguje po kazenskih strelih in je v četrtfinalu Eura 2024," so zapisali pri Correio da Manhi in dodali: "Na Diogovem hrbtu: Portugalska je žalostno jokala, a na koncu so bile solze drugačne."

Podobno so se vratarju zahvaljevali tudi športni časniki na Portugalskem. "Pomagajte nam, sveti Diogo! Solze veselja! Ronaldo je jokal, Diogo Costa rešil Portugalsko z obrambo vseh enajstmetrovk," je zapisal Iol.

Costa je bil glavna tema tudi pri A Boli ("Veličastna sanjska noč Dioga Coste") in O Jogi ("Diogo Costa ubranil tri kazenske strele in Portugalska je v četrtfinalu EP").

Borbenost celotne slovenske ekipe

Na drugi strani so slovenski mediji izpostavili borbeno predstavo celotne slovenske zasedbe. "Junaške Slovence so ustavile šele enajstmetrovke," se glasi naslov Dela.

"Slovenija blizu novim sanjam. A le blizu. Portugalska je našla svojega Oblaka," pa so Costo pohvalili tudi pri Večeru. Podobno sledi zapis pri MMC: "120 minut so živele slovenske sanje, kruto jih je razcefral Diogo Costa. Slovenija ponosno, a nesrečno končuje EP ..."

"Predstava za zgodovino, rezultat za solze: Costa potopil Slovenijo," dodajajo pri Sportklubu, pri Ekipi24 pa: "Glave gor, fantje! Slovenija je po izjemnem boju izpadla po enajstmetrovkah." "Solze Slovencev: 120 minut junaško, a gredo domov brez zadete 11-metrovke," pa pišejo pri Sportalu.

Čestitke slovenskim nogometašem so letel tudi na družbenem omrežju X, kjer se je oglasil tudi prvi zvezdnik slovenske košarke Luka Dončić: "Glave gor fantje! Vsaka čas!!". "Bravo za borbo, Slovenija je ponosna!" pa so se oglasili pri Košarkarski zvezi Slovenije, "Bravo, fantje!" pa pri odbojkarski zvezi.

"Dragi fantje, poklon. Slovenija je ponosna na vas! Čestitke za izjemno borbo do zadnjega!" so zapisali na profilu Vlade Republike Slovenije.

Čestitala je tudi predsednica Republike Nataša Pirc Musar: "PONOS. To je beseda večera in Eura 2024. Fantje, hvala za izjemen turnir, kjer ste dokazali kako #srcebije. Domov prihajate z dvignjeno glavo in z združeno podporo Slovenk in Slovencev, ki smo z vami dihali na vseh stadionih, na trgih slovenskih mest in pred malimi ekrani. Čestitke in srečno v naslednjih izzivih."

STA