Tekla je 23. minuta prvega srečanja Slovenije na velikem tekmovanju v Charleroiu. Amir Karič je z dolgo podajo iz leve strani v kazenskem prostoru našel Zlatka Zahoviča, ki je natančno zadel z glavo, in tako asistiral za prvi zadetek slovenske nogometne reprezantance na evropskem prvenstvu v zgodovini. Dobrih 24 let po tem smo poklicali pred tekmo s Srbijo poklicali našega nekdanjega reprezentanta.

Gospod Karić, kakšna se vam je zdela Slovenija na prvi tekmi?

Prva tekma na velikem tekmovanju je vedno težka. Na začetku je je bilo vidno, da je prisotna določena nervoza, v drugem polčasu, še posebej v zadnjem pol ure, pa so se fantje sprostili in videli smo lahko Slovenijo, ki smo jo pričakovali od samega začetka. Slovenija je na tej tekmi zasluženo prišla do izenačenja.

Kje se bo odločala tekma s Srbijo?

Večina tekem se odloča v fazi obrambe in tako bo tudi tokrat. Razen napake pri golu je bila naša zadnja linija proti Danski odlična. Nekoliko je zatajila zvezna vrsta, ki ni dostavljala žog napadalcem. Če bo Slovenija na enak način odigrala v obrambi tudi proti Srbiji, bodo ti imeli velike težave. Po drugi strani pa Srbija proti Sloveniji nima kaj kalkulirat. Prepričan sem, da bodo krenili silovito od samega začetka. Naša obramba mora začetni pritisk vzdržati, potem se bo Srbija morala odpreti in na ta način smo lahko zelo, zelo nevarni, saj imamo igralce, ki lahko zadržijo žogo in igralce, ki lahko pobegnejo srbski obrambi. Prepričan sem, da lahko na tej tekmi vsaj remiziramo. 

Kaj je prednost in kaj slabost enih in drugih na današnji tekmi?

Srbi so vedno imeli individualno kvaliteto. Redko pa imajo ekipo, ki bi bila kolektiv in v kateri bi igralci igrali in garali eden za drugega. Ravno to pa ima Slovenija: Kolektiv. 

Ali tokrat v igri pričakujete Josipa Iličiča?

Prepričan sem, da bi Jojo zaigral že proti Danski, če Slovenija ne bi izenačila v pravem trenutku. Nato ni bilo potrebe po menjavi. Sem pa prepričan, da bo tudi Jojo dobil priložnost za igro v eni od naslednjih tekem.

So kakšne primerjave med srečanjem pred 24 letimi in tokratnim mogoče?

Vselej so tekme z bivšimi državami še posebej napete in nepredvidljive. Pričakujem, da bo tako tudi tokrat. Pričakujem pa tudi, da nas bodo Srbi znova malenkost podcenjevali, kar lahko Slovenija izkoristi v svoj prid. Prepričan sem, da bo to ena boljših tekem v zadnjem času, ki bo potekala v fantastičnem vzdušju pred ogromnim številom slovenskih navijačev. Komaj čakam, da se tekma začne!

Kje si jo boste ogledali?

Tekmo si bom ogledal doma, v miru in komentiral dogajanje v domačem okolju.