Shod proti obveznemu PCT pogoju, ki se v prestolnici pravkar odvija, se je začel mirno, a hitro eskalira. Napetost stopnjuje tudi helikopter, ki kroži nad Ljubljano.

Shod je bil neuradno napovedan okrog 15. ure in na Trgu republike je bilo takrat le nekaj deset ljudi, poroča MMC. Zdaj se lokacija hitro polni, kljub temu, da je trg ograjen s kovinsko varovalno ograjo. Tokrat pobudniki pozivajo k ukinitvi PCT pogoja ter k predčasnim volitvam. V prestolnici je zdaj že več tisoč protestnikov.

 

Pozno popoldne so policisti prijeli tudi raperja Zlatka.

Zapore ovirajo govornike

Ena izmed govornic je na Trgu republike omenila, da naj bi se protest pričel kasneje, napovedani govorniki namreč zaradi cestnih zapor, teh je v Ljubljani kar precej, zamujajo na Trg republike. Tudi sicer naj bi pričakovali več deset avtobusov s protestniki, ki so zataknjeni v prometu.

Gibanje je omejeno v Ljubljani, na Bledu in okoli Brda. V prestolnici so bile ograje na več lokacijah – med drugim na Trgu republike, Prešernovem trgu in Miklošičevi cesti – postavljene že zjutraj, v središču mesta pa so že ves dan številne policijske enote.

Ograje na območjih, kjer se bodo odvijali glavni dogodki

Ograje že stojijo tudi na Brdu pri Kranju, kjer bo predsednik vlade Janez Janša v protokolarnem objektu zvečer gostil neuradno zasedanje članov Evropskega sveta.

 

Po poročanju Radia Slovenija naj bi nekatere izmed protestnikov policisti že popisali, zato je pričakovati, da se bo to odvijalo tudi v prihodnje.

Z vodnim topom nad ljudi

Od začetka mirni protesti so se zdaj močno razvneli. V središče mesta je policija pripeljala tudi vodni top. Skupine protestnikov se zbirajo po vsej prestolnici.

 

 

Množica je sledila tudi raperju Zlatku. Protestniki so se pomikali skozi središče prestolnice. Preko Slovenske ceste in Prešernovega trga so se napotili na Kongresni trg. Policija se jih je lotila s prisilnimi sredstvi.

 

Policija poslala obvestilo

“Vse osebe, ki so udeležene v shodu, obveščamo, da je shod razpuščen zaradi zagotovitve varnosti vsem. Vse pozivamo naj mirno zapustijo območje centra Ljubljane in upoštevajo navodila in ukaze policistov,” so medtem sporočili iz PU Ljubljana.

 

Prijeli kar nekaj protestnikov, med njimi tudi Zlatko

Policija, ki je shod uradno razpustila, je prijela precej protestnikov, med njimi raperja Zlatka, ki je popoldne ljudi pozval, naj mu sledijo na Kongresni trg. V prestolnici je napeto, policisti poskušajo obvladovati množico, protestnike medtem lovijo celo med ulicami. Nasilje se po poročanju prisotnih, strmo stopnjuje.