Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v okviru uradnega nadzora odvzela vzorec mesnega pripravka, v katerem je bila ugotovljena prisotnost bakterije Salmonella enterica.
Opis izdelka (tip/oznaka): Piščančji ražnjiči. Mesni pripravek iz perutninskega mesa. Lot/serija: 1202729665. Rok uporabe: 11.10.2024
Podatku o vzorcu: Vzorčeno v: Mesnica Faganel, Bilje
Proizvajalec: Perutnina Ptuj d.o.o.
Vrsta tveganja: Mikrobiološka tveganja
Država porekla: Slovenija
Opis nevarnosti: Prisotnost bakterije Salmonella enterica
Živilu je 11.10.2024 pretekel rok uporabe, ukrep pa je bil izveden 18.10.2024. V kolikor so potrošniki živilo zamrznili, v Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pozivajo, naj ga zavržejo.
Salmonella enterica je bakterija, ki lahko povzroči salmonelozo, nalezljivo črevesno bolezen. Okužba s to bakterijo se najpogosteje pojavi po zaužitju kontaminirane hrane, kot je surovo ali nedovolj kuhano meso, jajca, nepasterizirano mleko in kontaminirana zelenjava.
Simptomi salmoneloze se lahko pojavijo od 6 do 72 ur po zaužitju kontaminirane hrane in vključujejo prebavne težave, povišano telesno temperaturo, glavobol, mišične bolečine ...