Danes se je v Ljubljani že šesti teden zapored odvil protest proti vladi in ukrepom PCT. Na Kongresnem trgu se je zbralo okoli 4.000 ljudi.

Danes, 20. oktobra 2021, je od okoli 15. ure dalje v Ljubljani spet potekal shod proti pogojem PCT (preboleli, cepljeni, testirani) in aktualni vladi. Ker protest ni bil prijavljen, so za varovanje shoda skrbeli policisti. Po podatkih Policije se je na Kongresnem trgu do 17. ure zbralo okoli 4.000 protestnikov.

Pri varovanju shoda so sodelovale različne policijske enote (tako z območja Ljubljane kot iz drugih policijskih uprav), posebna enota policije, konjenica, policisti vodniki službenih psov in letalska policijska enota.

Na Policijski upravi (PU) Ljubljana so povedali: “Policisti so opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red in mir, zagotavljali varnost udeležencev protestnega shoda, urejali promet in izvajali nadzor nad upoštevanjem Odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2.”

Zakaj so policisti shod razpustili?

Na PU Ljubljana so povedali, da se je okoli 17.30 skupina protestnikov razdelila: “Udeleženci so v več skupinah odšli tako v smeri ob Ljubljanici kot tudi v drugih smereh po širšem centru Ljubljane. Udeleženci shoda so bili večkrat pozvani, naj ne ogrožajo varnosti prometa. Ker ukazov niso upoštevali in je bil javni red in mir huje kršen (uporabljena so bila tudi pirotehnična sredstva) ter oviran promet, je bil nekaj pred 18. uro shod razpuščen.”

Policisti so nekaj oseb pridržali za čas trajanja shoda, predvsem zaradi kršenja javnega reda in miru ter neupoštevanja ukazov policistov. “Zbiranje obvestil se trenutno še izvaja, zato vam podrobnih podatkov še ne moremo posredovati. Podatki o izvedenih ukrepih, zaznanih kršitvah ter drugih kaznivih ravnanjih bodo sporočeni jutri,” so napovedali na ljubljanski policijski upravi.