Pred dnevi smo poročali o objavi, ki je zaokrožila po spletnih socialnih omrežjih. “Vem, da se ne pišem Jankovič. Vem, da prav tako plačujem vse davke kot ostali državljani v Republiki Sloveniji. Zavedam se, da sem zaposlen v Avstriji. Nikakor pa ne morem razumeti, da me želi Furs za enoletno obdobje tako ogoljufati! Vem, da je to moja privatna zadeva. Želim, da izveste, zakaj sem zmeraj tako proti vodenju naše države in zakaj nisem nikoli ponosen državljan in zakaj me je sram mojega državljanstva!” je avtor objave pripisal ob položnici za dobrih deset tisočakov, ki jo je pred dnevi objavil na Facebooku.

Odmera dohodnine izvedena na podlagi zakonodaje

Danes so se odzvali na Fursu in sporočili, da v tem postopku niso storili nobene napake, navaja Žurnal24. “Odmera dohodnine je bila izvedena na podlagi veljavne zakonodaje, zato ni korektno, da napadate Furs,” so odvrnili gospodu. Sporočajo mu še, da se pred objavo takšnih zapisov vedno lahko pozanima, kakšne so njegove obveznosti in pravice.

Zakonodaja sicer določa, da morajo Slovenci, ki delajo v tujini, o dohodkih, ki jih prejmejo v tujini, in plačanih davkih poročati tudi Fursu. To lahko počnejo vsak mesec ali konec leta. Če je zavezanec davke že plačal v tujini, Furs to upošteva pri odmeri dohodnine. Tako se izognejo dvojni obdavčitvi.  Na osnovi mednarodne izmenjave podatkov lahko dacarji za tiste, ki dohodkov iz tujine ne prijavijo, to seveda ugotovijo in jim odmerijo dohodnino. Kdor se z odmero ne strinja, mora vložiti ugovor zoper informativni izračun dohodnine in priložiti dokazila o plačanem davku v tujini, piše Žurnal24.

“Vsi državljani so po zakonu obvezani plačevati dohodnino, tudi čezmejni delavci migranti. Vsako leto morajo ti predložiti napoved za odmero dohodnine. Če tega zavezanec ne stori, to davčni organ odmeri po uradni dolžnosti. Višina dohodnine pa je vedno odvisna od višine dohodka. Če se zavezanec z odmero ne strinja, lahko izkoristi vsa pravna sredstva,” so pripisali.