Policija je danes osvetlila, kaj se je dogajalo na včerajšnjem protestu v Ljubljani. Uporabila je preko 400 plinskih nabojev in ročnih bomb. Protestniki so v policiste metali različne predmete, tudi granitne kocke.

Včeraj, 5. oktobra 2021, so policisti izvajali tako naloge varovanja najvišjih tujih predstavnikov držav kot tudi naloge varovanja neprijavljenega protestnega shoda v Ljubljani. Alojz Sladič iz Sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi je danes v izjavi za javnost razkril nekaj podrobnosti dogodka.

Po podatkih Policije so protestniki okoli 17. ure s Trga republike krenili v smeri Slovenske ceste, shodu pa se je pridružilo še več ljudi. “Zaradi oviranja varovanja objektov, ogrožanja varnosti ljudi, premoženja in javnega prometa so bili udeleženci shoda večkrat pozvani, da je shod razpuščen in da naj se razidejo. Osebe tudi v nadaljevanju niso upoštevale ukazov in so še naprej huje in množično kršile javni red (med drugim so v policiste in vozila policije metali različne predmete),” so povedali.

“Ker se protestniki kljub izrečenim ukazom niso razšli, so bili udeleženci opozorjeni na uporabo prisilnih sredstev. Na Slovenski cesti so bila nato tudi uporabljena prisilna sredstva, in sicer vodni curek in plinska sredstva,” so dejali na Policiji.

Protestniki na železniškem nadvozu ogrožali varnost prometa

Policisti so po navedbah Policije udeležence vseskozi pozivali, naj se razidejo, večina je to tudi upoštevala. Del protestnikov pa se je vrnil na Trg republike, nato pa v smeri Tržaške ceste ter nazaj proti Celovški cesti. Tam je skupina protestnikov ogrožala in zaustavila promet z zasedbo vozišča. Pri tem so osebe na železniškem nadvozu ogrožale tudi varnost železniškega prometa, promet pa je bil zaradi zagotovitve varnosti ustavljen.

Policisti so za razganjanje množice ponovno uporabili vodni curek in plinska sredstva.

Okoli 19.30 so se po navedbah Policije na območju centra Ljubljane zadrževale še manjše skupine oseb, ki so kršile javni red, med drugim so proti policistom metale različne predmete. Nekaj pred 21. uro je bil javni red vzpostavljen, množica pa razgnana.

Alojz Sladič iz Sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi (foto:: Policija)

Policisti uporabili tudi penaste naboje

Policisti so za razganjanje najbolj nasilnih skupin v času ko je trajalo posredovanje policije na območju širšega centra Ljubljane večkrat uporabili prisilna sredstva zoper množico. Torej: vodni curek, plinska sredstva, penaste naboje, konjenico in službene pse.

Po Sladičevih besedah je policija na protestu uporabila prek 400 plinskih nabojev in ročnih bomb. Na različnih lokacijah je bil uporabljen tudi vodni curek s primesjo plinskega sredstva, poroča STA. Po njegovih navedbah pa ne drži, da bi policija solzivec metala tudi iz helikopterja.

Po do sedaj zbranih podatkih sta bili dve osebi lažje telesno poškodovani, lažje poškodovanih je bilo tudi šest policistov. Po Sladičevih besedah so štirje policisti poškodbe dobili, ker so protestniki vanje metali različne predmete, predvsem granitne kocke.

Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil o dogodku v smislu odkrivanja vseh kaznivih ravnanj, prav tako obravnavajo več kaznivih dejanj poškodovanj tuje stvari, poškodovana so bila tudi službena vozila policije.