Kakšni novi ukrepi za zajezitev širjenje okužb s koronavirusom nas čakajo, bo predvidoma znano še danes. Minister za zdravje je namignil, da večjih sprememb ne bo.

Foto: gov.si

Minister za zdravje Janez Poklukar je pred današnjo sejo vlade dejal, da glede na sredino srečanje strokovne skupine za covid-19 danes praviloma ne bodo sprejemali “nobenih drastičnih ukrepov”, temveč bodo “trdno nadaljevali z že dogovorjenimi”.

Vlada na današnji seji znova razpravlja tudi o epidemioloških razmerah. Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar je v današnji izjavi za medije povedala, da so predlagali nadaljevanje izvajanja že sprejetih ukrepov in ustrezen nadzor nad pogojem PCT.

Omejitev predavanj na fakultetah?

Po besedah Logarjeve so se v strokovni skupini pogovarjali tudi o tem, da bi omejili predavanja na fakultetah, a so ugotovili, da univerze v trenutni situaciji okužbam kar dobro sledijo. Tako študija na daljavo za zdaj ne bodo predlagali, če bi se razmere začele stopnjevati, pa bi predlagali omejitev samo za predavanja. Zavzeli so se tudi za promocijo dela od doma.

Glede na izkušnje s terena pa bodo po njenih besedah vlado opozorili, da potniški promet slabo izvaja nadzor nad spoštovanjem pogoja PCT, in da število ljudi pogosto presega omejeno kapaciteto.

Bodo Sloveniji na pomoč priskočili italijanski zdravniki?

Minister za obrambo Matej Tonin je v sredo po srečanju z italijanskim kolegom Lorenzom Guerinijem na Twitterju zapisal, da sta se dogovorila, da bo italijanska vojska Sloveniji pomagala s 30 zdravniki in medicinskimi sestrami. Kot so danes dodatno pojasnili na ministrstvu za za obrambo, sta ministra ob začetku pogovorov izmenjala informacije o trenutnem stanju. Tonin je ob tem italijanskega kolega zaprosil za pomoč z zdravstvenim osebjem.

Minister Guerini je po navedbah obrambnega ministrstva dejal, da na podlagi italijanskih izkušenj razume trenutno situacijo v Sloveniji in ponudil tovrstno pomoč.

“Ministra sta se tako dogovorila, da bo Sloveniji na pomoč priskočilo do 30 zdravstvenih delavcev italijanske vojske, ki se bodo pri delu v bolnišnicah pridružili moštvom Vojaške zdravstvene enote Slovenske vojske, ki že od začetka tedna pomagajo slovenskemu zdravstvu,” so zapisali na obrambnem ministrstvu.

Pomoč do konca leta, pa potem?

Na podlagi dogovora med ministroma bo slovensko ministrstvo za zdravje opredelilo, katere specialnosti zdravstvenih delavcev potrebujemo, o tehničnih podrobnostih pa se bosta nato dogovorila načelnika obeh vojsk. V Slovenijo bodo italijanski vojaki napoteni na podlagi veljavnega sporazuma o sodelovanju med obema vojskama, pri čemer bo Slovenska vojska zagotovila namestitev in prehrano italijanskih kolegov.

Tonin je kasneje v izjavi za medije izrazil pričakovanje, da bodo italijanski zdravstveni delavci v Slovenijo prišli kmalu. Dogovor o pomoči se nanaša na obdobje do konca leta, “potem pa se po vseh napovedih pričakuje, da se bodo številke okuženih in nato hospitaliziranih tako zmanjšale, da bo slovenski zdravstveni sistem zmogel sam”.

Noben dogovor še ni dokončen

Tonin je potrdil, da sta se s Poklukarjem danes pogovarjala tudi o možnosti zdravstvene pomoči drugih držav. “Vse je odvisno od same situacije,” je pojasnil Tonin. Poudaril je, da si predvsem želi koordiniranega delovanja, “da ne bi imeli v enem trenutku preveč, v drugem pa premalo kadra”.

Poklukar je danes spomnil, da se v luči zaostrenih razmer v slovenskih bolnišnicah in pomanjkanju kadra s številnimi, predvsem sosednjimi državami pogovarjajo o sodelovanju, a noben dogovor še ni dokončen.