Na pobudo Jadranke Smiljić, lastnice lanskoletnega svetovnega rekorda v kvačkanju, bo 211 kvačkaric in 1 kvačkar z različnih koncev Slovenije kvačkalo grbe slovenskih občin.

Na pobudo Jadranke Smiljić, Slovenjegradčanke, ki se je lani vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov, potem ko je z Anito Kac iz Dravograda neprekinjeno kvačkala 28 ur in 5 minut, nastaja nov projekt, imenovan Slovenija kvačka. 211 kvačkaric in 1 kvačkar z različnih koncev Slovenije bodo kvačkali grbe slovenskih občin, vse skupaj pa naj bi zadostovalo za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov.

Za grb potrebnih 100 ur dela in 2,5 kilograma volne

»Za izdelavo enega občinskega grba v velikosti 140 krat 180 centimetrov bo potrebnih okoli 100 ur dela, pri tem pa bomo porabili 2,5 kilograma slovenske volne, ki jo izdelujejo v tovarni v Majšperku. Za izziv je bilo veliko priprav. Najlažja je bila prva faza, ko smo se prijavili v projekt, sledilo je razporejanje kvačkaric po občinah. Za nekatere občine se je prijavilo več kvačkaric, za druge nobena. Zato smo se morali ustrezno prerazporediti, da smo pokrili vseh 212 občin,« nam je povedala Vanja Pelc, ki bo kvačkala grb občine Benedikt.

Za projekt sem se odločila v hipu, ker mi je zadeva zelo všeč. Sem upokojenka, vnuki so že večji in ne potrebujejo več varstva in tako imam kar nekaj časa za ustvarjanje. Me pa pritegnilo predvsem kvačkanje c2c grba za mojo občino Benedikt.

»Za projekt sem se odločila v hipu, ker mi je zadeva zelo všeč. Sem upokojenka, vnuki so že večji in ne potrebujejo več varstva in tako imam kar nekaj časa za ustvarjanje. Me pa pritegnilo predvsem kvačkanje c2c grba za mojo občino Benedikt. V Benediktu živim kakih 15 let in ker se zelo dobro počutim tukaj, bi rada s svojim prispevkom pomagala, do promocije moje občine,« je še povedala Vanja Pelc.

Kvačkali bodo v tehniki Corner to corner

Pelčeva nadaljuje, da bodo projekt izvajali v tehniki Corner to corner (c2c): »Veliko kvačkaric to tehniko komaj spoznava, tako da zdaj pridno vadimo in si pomagamo med seboj. Resnično sem zelo vesela, da sem se vključila v ta projekt, saj izredno rada kvačkam in menim, da je to resnično najboljša terapija. Ta projekt je navdušil tudi mojo vnukinjo, ki je tudi sama začela kvačkati s to tehniko.«

Najmlajša kvačkarica je stara 21 let, najstarejša 79

Jadranka Smiljić trenutno pripravlja dopise za župane, v katerih jih bodo prosili, da pristopijo k projektu in jim tudi finančno pomagajo. Končni dom bodo ročno izdelane umetnine našle v prostorih posameznih občin, saj jih bodo župani in županje dobili v zahvalo za pomoč pri izvedbi projekta. Je pa častno pokroviteljstvo projekta že potrdil predsednik države Borut Pahor. Predsedniku bodo sicer, kot nam je povedala Smiljićeva, ob dnevu državnosti meseca junija predali slovenskih grb: “Tega sem skvačkala kar sama, prav tako sem izdelala tudi grb Mestne občine Slovenj Gradec.”

 

“Naj še povem, da v projektu sodelujejo kvačkarice različnih starosti, najmlajša je stara 21 let, najstarejša pa 79. Osvojitev Guinnessovega rekorda nam sicer predstavlja velik izziv, glavni namen našega početja pa je promocija kvačkanja, za katerega je znano, da lahko ima na naše telo tudi terapevtske učinke.”

Osvojitev Guinnessovega rekorda nam sicer predstavlja velik izziv, glavni namen našega početja pa je promocija kvačkanja, za katerega je znano, da lahko ima na naše telo tudi terapevtske učinke.

K sodelovanju so povabili tudi društvo Heraldica Slovenica, poznavalce grbov, ki so jim darovali njihovo knjigo Osnove heraldike in istovrstnimi simboli slovenskih občin, iz katere bodo na spletni strani  izpisali pomen vsakega grba in tako dodali projektu zgodovinsko noto.

Izvedbeni del projekta se bo začel 15.septembra letos in bo zaključen na dan samostojnosti in enotnosti, 26. decembra.

Objavil/a Slovenija kvačka dne Četrtek, 08. april 2021