PCR test ne zazna novega angleškegega seva. Do torka bodo testirali za nazaj. Šole in vrtci ostajajo odprti v varnih regijah.

Premier ter začasni minister za zdravje Janez Janša je spregovoril o pojavu angleškega seva novega koronavirusa v Sloveniji ter s tem povezanih ukrepih, ki jih je treba sprejeti.

Janša: Stanje epidemije ne umirja več tako kot v zadnjem obdobju

Janša je povedal, da se stanje epidemije ne umirja več tako kot v zadnjem obdobju. Pravi, da stagniramo pri številu okužb. “Včeraj je bila odkrita prva oseba, ki je uradno pozitivna na angleški sev corone, ki se širi hitreje in je bolj nalezljiv. Gre za državljana Kosova, ki ima v Sloveniji začasno prebivališče, v Slovenijo je prišel iz Belgije. Obvestilo o tej osebi je prišlo iz Belgije, pozitiven sev so odkrili 16. januarja, ko je tudi odpotovala iz Belgije. V Slovenijo je pripotovala včeraj z negativnim testom. Ugotovili smo, da je imela oseba dva testa; pozitivnega in negativnega.”

.Včeraj je bila odkrita prva oseba, ki je uradno pozitivna na angleški sev corone, ki se širi hitreje in je bolj nalezljiv. Gre za državljana Kosova, ki ima v Sloveniji začasno prebivališče, v Slovenijo je prišel iz Belgije.

Laboratorij je odkril, da tega seva v Sloveniji do začetka decembra ni bilo, kasneje pa z rezultati ne razpolagamo. Slovenija je pridobila nekaj tisoč testov, ki so občutljivi na angleški sev korone. “Danes s temi testi že testiramo nekatere vzorce. Klasični PCR-testi ne ločijo med mutacijo. Jutri bo izvedeno testiranje vzorcev iz vseh regij, v torek pričakujemo rezultate za nazaj za vse slovenske regije.” 

“Poleg enega odkritega primera angleškega seva, obstaja še sum za dva dodatna primera. Ne šest, kot pišejo nekateri mediji,” je še dejal Janša.

Poleg enega odkritega primera, obstaja še sum za dva dodatna primera. Ne šest, kot pišejo nekateri mediji. Ne gre za osem odkritih primerov, kot so poročali nekateri mediji.

Potrebna je skrajna previdnost, zlasti glede na to, da se v nekaterih regijah v torek začenja pouk in z njimi novi stiki. “Uporabljajte trislojne zaščitne maske,” je dejal, saj nudijo boljšo zaščito.