Odrejanje karantene ob vstopu v državo več ne bo potrebno, če bo imela oseba opravljen test na COVID-19 in bo ta negativen. Testi morajo biti iz držav članic EU ali iz schengenskega območja. Če bodo testi iz tretjih držav, kot je npr. Bosna in Hercegovina, ne bodo veljavni.

Vir: Vlada RS

Včeraj je bilo opravljenih 909 testov. Potrjenih je bilo 39 primerov. Okužbe, tako kot že več tednov doslej, ostajajo razpršene po vsej državi. Virus se še naprej najbolj širi v Domovih za starejše občane, bolnišnicah, šolah, tudi delovnih organizacijah.

V domu Danice Vogrinec okuženih 42 stanovalcev in 23 zaposlenih

Nove primere okužb imamo v UKC Ljubljana in UKC Maribor, v bolnišnici v Slovenj Gradcu. V Pegazovem domu Rogaška Slatina so čez vikend zabeležili 3 nove okužbe – skupno 25 stanovalcev in 6 zaposlenih. V Domu Danice Vogrinec MB imajo okuženih 42 stanovalcev in 23 zaposlenih,” je povedal vladni govorec Jelko Kacin.

Nove primere okužb imamo v UKC Ljubljana in UKC Maribor, v bolnišnici v Slovenj Gradcu. V Pegazovem domu Rogaška Slatina so čez vikend zabeležili 3 nove okužbe – skupno 25 stanovalcev in 6 zaposlenih. V Domu Danice Vogrinec MB imajo okuženih 42 stanovalcev in 23 zaposlenih.

Pojavilo se je več okužb pri novih izvajalcih, kar zagotovo ni spodbudno,” dodaja Kacin. V Domu za starejše občane Šiška so zaznali okužbo pri 1 stanovalki, 1 zaposleni in 1 študentki (okužbe niso povezane). Preventivno so naredili 83 brisov stanovalcev in 37 zaposlenih – vsi negativni.

Okužbo so potrdili tudi v Domu starejših občanov Ptuj, enota Muretinci in v SeneCura Radenci, kjer je bila 7 zaposlenim preventivno odrejena tudi karantena. 2 okužbi (zaposleni) so potrdili tudi v Domu počitka Mengeš.

Negativni test namesto karantene

Čez vikend je vlada RS sprejela odločitve, ki so izkaz zavezanosti k preprečevanju zaprtja države ter rezultat dogovorjenega skupnega evropskega pristopa, ki temelji na večanju števila testov in zmanjšanju števila odrejenih karanten, a ne na škodo učinkovitosti zamejevanja virusa.

Odrejanje karantene ob vstopu v državo več ne bo potrebno, če bo imela oseba opravljen test na COVID-19 in bo ta negativen.

Odrejanje karantene ob vstopu v državo več ne bo potrebno, če bo imela oseba opravljen test na COVID-19 in bo ta negativen.

Slovenija skuša slediti priporočilom Evropske komisije

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je povedal, da je vlada pri pripravi novega odloka skušala slediti priporočilom Evropske komisije. Glede na število okuženih v zadnjih dneh je dejal, da ni izključena možnost ponovne razglasitve epidemije. “Evropska komisija je ustvarila tudi tako imenovani sivi seznam, ki pa ga v Sloveniji še nimamo. Gre za države, ki ne spadajo na nobenega od prej omenjenih seznamov (rdeči, oranžni, zeleni),” je povedal Hojs. Na seznamu zelenih držav tako ostajajo še samo Ciper, Finska, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Poljska, Avstralija, Južna Koreja, Nova Zelandija, Srbija in Urugvaj.

Na seznamu zelenih držav tako ostajajo še samo Ciper, Finska, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Poljska, Avstralija, Južna Koreja, Nova Zelandija, Srbija in Urugvaj.

Negativni testi iz npr. Bosne in Hercegovine ne veljajo

Minister je dodal, da se osebi, ki vstopa v Slovenijo iz rdeče države ali oranžne države izven EU, ne odredi karantena, če oseba ob prehodu meje predloži negativni izvid testa SARS-CoV-2 (COVID-19), ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen v državi članici EU. Povedal je tudi, da test, s katerim bi na meji izkazovali, da niste okuženi s covidom-19, mora biti opravljen v katerem koli verificiranem laboratoriju znotraj Evropske unije. Testi iz tretjih držav, kot je na primer Bosna in Hercegovina ne veljajo.

Testi iz tretjih držav, kot je na primer Bosna in Hercegovina ne veljajo. 

Osebe, ki pa imajo stalno ali začasno prebivališče v državi na zelenem seznamu in prihajajo iz teh držav, lahko vstopijo brez omejitev in karantene. Enako osebe, ki so v tej državi prebivale neprekinjeno najmanj 14 dni pred prihodom v Slovenijo.