Obstajajo različni paketi zavarovanj za tujino, glede na tipe potovanj, pogostost obiska tujih držav in seveda višino zavarovalne vsote. Večina zavarovalnic krije tudi zdravljenje v primeru okužbe s covid-19, a ponujajo različne storitve.

Slika je simbolična.

Saj poznate tisto, ko vas med brezksrbnim poležavanjem na dopustu preseneti tisti “ne bodi ga treba”, na kar niste niti pomislili pred odhodom. S seboj ste vzeli nekaj nujnih zdravil, torej kakšen Lekadol in Aspirin, pa tudi kakšno pest tablet za nujne primere ob prebavnih motnjah. To pa je tudi vse. Kaj pa, ko več sto kilometrov (ali nekaj tisoč) od doma nastopijo resnejše težave in morda celo nadloga z imenom covid? V državi, kjer ne poznamo zdravstvenega sistema, niti cen storitev, obenem pa nam je tuj še jezik, je smotrno pred potovanjem skleniti zdravstveno zavarovanje za tujino. Toda, ali je s tem problem rešen? Kakšna zavarovanja ponujajo, kaj ta krijejo ter kje jih je mogoče koristiti, smo povprašali zavarovalnice Triglav, Generali, Vzajemna in Sava.

Za kritje nujnih stroškov zavarovalnih storitev

Pri odhodu v tujino ne bo dovolj osnovno in dodatno zdravstveno zavarovanje, ki ga plačujemo v Sloveniji. Zavarovanje v tujini je namenjeno kritju stroškov nujnih zdravstvenih storitev, ki nastanejo zaradi bolezni ali nezgode, ko ste v tujini. To pomeni, da so kriti stroški zdravstvenih storitev, ki so nujno potrebni za ohranjanje življenjskih funkcij ali preprečitev poslabšanja zdravstvenega stanja. V primeru težje poškodbe ali bolezni, ki zahteva bolnišnično zdravljenje, bo zavarovanje krilo zdravljenje v tujini do trenutka, ko boste po mnenju lečečega zdravnika lahko odšli v domovino, kjer boste nadaljevali zdravljenje. Stroške prevoza v domovino in organizacijo vrnitve za vas prevzame zavarovalnica.

Vsi nastali stroški so kriti do višine zavarovalne vsote, ki je navedena na zavarovalni polici. Med nujne stroške sodijo še zdravila in zdravniški pripomočki, izdani na zdravniški recept/izvid, pri zavarovalnici Generali izpostavjajo še nujno zobozdravstveno pomoč za odpravo akutne bolečine zaradi bolezni ali sveže poškodbe zobovja, vključno z ekstrakcijo zoba. 

Zavarovalnice ponujajo različne vrste paketov glede na tipe potovanj in pogostost odhodov v tujino. Pri Zavarovalnici Sava za velike popotnike denimo, ki radi potujejo brez skrbi ponujajo Letno turistično zavarovanje z asistenco v tujini, za izletnike, ki skrbi raje pustijo doma pa ponujajo Kratkoročno zavarovanje z asistenco v tujini.

Za krajša potovanja in izlete svetujejo sklenitev kratkoročnega zavarovanja (izbira med območjem Svet in Evropa +), za daljša potepanja po svetu pa ponujajo sklenitev Letnega turističnega zavarovanja. “Zavarovanec lahko izbira med štirimi paketi z različnimi kombinacijami zavarovalnih kritij. Izbira paketa je odvisna od načina potovanja (letalo, lastni prevoz) in predvsem tudi od višine zavarovalne vsote, ki je vezana na kritje stroškov zdravljenja v tujini,” pojasnjujejo pri zavarovalnici Sava.

Sicer pa je potrebno pri izbiri paketa upoštevati tudi višino zavarovalne vsote, ki bi bila potrebna za kritje stroškov zdravljenja v tujini. V določenih državah so namreč stroški zdravljenja zelo visoki in v teh primerih je smiselna izbira paketa, ki nudi najvišjo zavarovalno vsoto. Izbira pravilnega paketa je torej odvisna od več dejavnikov.

Višina stroškov zdravstvenih storitev po državah. Vir: Vzajemna

Pri Zavarovalnici Triglav so za popotnike pripravili tri pakete (A, B, C) Zavarovanj potovanj v tujino, ki prav tako omogočajo različne možnosti trajanja zavarovanja od dveh dni do enega leta. Vsi trije paketi vključujejo tudi kritje stroškov bivanja bližnjih v primeru hospitalizacije zavarovanca v tujini, le da paketa B in C ponujata v primerjavi s paketom A  višja kritja, obenem pa vključujeta še zavarovanje prtljage in osebnih stvari, v paket C je dodatno vključeno še zavarovanje prekinitve potovanja ali kasnejše vrnitve z njega in zavarovanje stroškov zaradi zamude oz. odpovedi letalskega leta.

Generali zavarovalnica pa ponuja zavarovanje v tujini z asistenco Tujina, ki je namenjeno občasnim in rednim popotnikom, posameznikom in družinam. Zavarovanje Tujina nudi dva paketa, in sicer Tujina in Tujina plus. Paketa se med seboj razlikujeta v tem, da ima paket Tujina plus še dodatna kritja, kot nekatere prej omenjene zavarovalnice, obenem pa tudi preklic leta, izguba/ kraja prtljage, zamuda prtljage/leta, izguba/ kraja osebnih dokumentov, predujem varščine, nujno nakazilo denarja, in podobno.

Obenem je 24 ur na dan na voljo asistenčna pomoč po telefonu v slovenskem jeziku – ko zbolimo ali doživimo nezgodo, pokličemo asistenco in prejmemo natančna navodila, kje nas lahko zdravstveno oskrbijo in kako ravnati,” še izpostavljajo pri zavarovalnici Generali.

Zavarovalnica Vzajemna ima prav tako v ponudbi različne pakete Zavarovanja za tujino, ki so prilagojeni posameznikovim željam in potrebam, tako da si lahko vsak sam izbere paket po želji, za enega ali več dni, vse do enega leta. Glede na destinacijo potovanja je možna izbira med območji Hrvaška, razširjena Evropa in Svet ter različnimi zavarovalnimi vsotami. Zavarovancem je na voljo tudi paket z zavarovalno vsoto v višini enega milijona evrov (paket XXL milijon), ki ga priporočajo vsem, ki se odpravljajo v države, znane po visokih cenah zdravstvenih storitev.

Zavarovanje smotrno tudi za samo en dan

Sklenitev zavarovanja za tujino je odvisna od tega, kam oseba potuje, za koliko časa in kaj bo tam počela. Temu primerno kritje se potem ponudi stranki, pojasnjujejo pri zavarovalnicah.

V času poletnih počitnic pa je pri Vzajemni na primer aktualno posebno družinsko zavarovanje za Hrvaško, z zavarovalno vsoto 25.000 evrov, pri katerem družinam nudimo cenejšo premijo zavarovanja za tujino. V tem primeru premija za celo družino in za 15 dni bivanja na Hrvaškem znaša 24,42 evra.

Sklenjeno zavarovanje nam omogoča, da se izognemo plačilu visokih stroškov zdravstvenih storitev v tujini, če med počitnicami nenadoma zbolimo ali se poškodujemo. Vsem strankam svetujemo, da si pred odhodom v tujino uredijo ustrezno zavarovanje v tujini z asistenco. Zavarovanje se lahko sklene tudi le za en dan, ko gremo v tujino – po nakupih, na kavico, izlet. Zavarovanje je treba skleniti pred odhodom v tujino, če se nanj spomnimo v zadnjem trenutku, ga lahko uredimo kar po spletu,” so dejali pri zavarovalnici Generali.

Zavarovanje je namenjeno zavarovancem, ki gredo v tujino na izlet, potovanje. Pri zavarovalnici Sava pa so z doplačilom za športni rizik zavarovani tudi športniki, ki gredo v tujino na uradno tekmo ali trening. Zavarovanje z doplačilom ponuja kritje tudi zavarovancem, ki gredo v tujino opravljati delo, kar je posebnost. 

Zavarovalnica Vzajemna pa ponuja tudi paket Multitrip, ki je cenovno najugodnejši med njihovimi ponudbami in pomeni, da je zavarovanje sklenjeno za vse leto za večkratne odhode v tujino in ga ni potrebno sklepati vsakič posebej. “Pri tem zavarovanju je premija ugodnejša, kot če bi zavarovanje sklepali za vsako posamezno pot,” poudarjajo pri Vzajemni. Prav tako se je priporočljivo posvetovati o kritjih v primeru načrtovanja določenih adrenalinskih in športnih aktivnosti, ki jih je mogoče zavarovati ob ustreznem doplačilu.

Kritje stroškov tudi v primeru koronavirusa

Glede na to, da je covid-19 postal naša nova realnost tudi na potovanjih, so se temu primerno prilagodile tudi zavarovalnice s svojimi paketi zavarovanj za tujino. Hitro se namreč lahko zgodi, da za koronavirusno boleznijo zbolimo še pred odhodom, ali pa nas ta preseneti kar na potovanju samem.

Turistično zavarovanje z asistenco v tujini tako pri vseh zavarovalnicah, kjer smo preverjali zavarovanja, krije tudi obolelost za covid-19, vendar so tudi v tem primeru storitve med seboj različne.

Če zavarovanec v tujini zboli zaradi okužbe s koronavirusom, so kriti stroški nujno potrebne zdravniške oskrbe in stroški prevoza zavarovanca v domovino. Vsi trije paketi A, B in C zavarovalnice Triglav tako vključujejo tudi kritje stroškov bivanja bližnjih v primeru hospitalizacije zavarovanca v tujini.

Covid kritje pri zavarovalnici Generali prav tako vsebuje kritje stroškov zdravljenja, zdravil, prevozov, enako kot za druge bolezni do višine osnovne zavarovalne vsote na polici. Poleg tega so za čas samoizolacije oz. karantene kriti stroški podaljšanja nastanitve v primeru, ko se zavarovanec okuži s koronavirusom, je napoten v karanteno ter prvotno urejena in plačana nastanitev ne more biti več koriščena. V primeru družinske police kritje velja tudi za ostale zavarovance, če potujejo skupaj z okuženim zavarovancem in so navedeni na družinski polici do višine zavarovalne vsote na polici.

Zavarovanja za tujino zavarovalnice Vzajemna vključujejo enake storitve, kot jih omenjajo preostale zavarovalnice, obenem pa dodajajo še stroške testa, ki ga naroči zdravnik, ob koriščenju kritja iz zavarovanja, a preventivni testi na letališču ob povratku domov, ne glede na rezultat niso kriti, saj potnik že pred potovanjem v tujino ve, da ga bo moral opraviti. So pa kriti vsi nadaljnji stroški, če bi bil preventivni test pozitiven.

Obenem pa pri Vzajemni krijejo aranžma za letalsko karto v primeru, da je zavarovanec zbolel za covidom-19 (pozitiven test) in napoten v karanteno ter je posledično zamudil prvotno načrtovan datum vrnitve v Slovenijo, za katerega je imel plačano letalsko karto ali organiziran in plačan drug prevoz.

Vendar v tem primeru velja opomba. “Zavarovanec mora predhodno preveriti pri letalski družbi, ali je možna brezplačna prestavitev leta. Če s spremembo letalske karte nastanejo stroški, ki jih letalski prevoznik ne krije, jih bomo krili mi, vendar je obveza zavarovanca, da predhodno posreduje odgovor letalskega prevoznika,” še pojasnjujejo pri Vzajemni.