Tretji odmerek cepiva proti koronavirusu je v Sloveniji dostopen vsem, ki so bili cepljeni pred najmanj šestimi meseci. Bojana Beović je pozvala, naj ljudje to možnost tudi izkoristijo.

Fotografija je simbolična.

Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je sinoči v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija komentirala nove ukrepe za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom. Razkrila je, da so v posvetovalni skupini za cepljenje razpravljali tudi o poživitvene odmerku cepiva proti covidu-19.

Dejala je: “Zapisnik še ni usklajen in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) na podlagi teh priporočil posvetovalne skupine bodo izšla zgodaj prihodnji teden.” Poudarila je, da je v Sloveniji cepljenje s tretjim odmerkom že mogoče: “Posebej ga priporočamo starejšim od 65 let, posebej ranljivim kroničnim bolnikom, stanovalcem v domovih za starejše. Dostopno pa je pravzaprav vsem, ki so bili cepljeni pred šestimi meseci. Tako da bi že ob tej priliki lahko pozvala vse državljane, naj si poiščejo tretji odmerek.”

Bojana Beović

O tretjem odmerku odločajo države same

Beovićeva je dejala, da strokovnjaki priporočajo uporabo mRNK cepiv: “Tukaj je bilo v zadnjih tednih nekaj sprememb glede na to, kako je tretji odmerek odobren pri Evropski agenciji za zdravila. Najprej so odobrili obe mRNK-cepivi kot dodatni tretji odmerek, to je za osebe, pri katerih je pričakovati, da osnovno cepljenje zaradi hude imunske oslabelosti ni bilo uspešno. Potem je bilo odobreno cepivo podjetja Pfizer kot poživitveni odmerek in pred nekaj dnevi kot poživitveni odmerek še cepivo podjetja Moderna.”

Evropske agencije za zdravila je poudarila, da se morajo o načinu uporabe poživitvenega odmerka, katerim skupinam je namenjeno in v kakšnem intervalu po osnovnem cepljenju je uporabljeno, odločiti države same.

Beovićeva je povedala, da moramo v Sloveniji še zlasti poskrbeti za cepljenje starejših skupin prebivalstva: “Cepljenje proti covidu-19 je pri otrocih morda nekoliko manj indicirano kot cepljenje pri starejših. Če govorimo na splošno, je to seveda zelo odvisno od tega, kako intenzivno je kroženje virusa. Bolj intenzivno je kroženje virusa, bolj priporočljivo je tudi za tiste skupine, pri katerih bolezen navadno ne poteka hudo, ker je seveda ob velikem številu okuženih možnost posameznih tragičnih primerov bistveno večja. Zato je seveda cepljenje v tem primeru bolj priporočljivo.”

Zaprtju države se lahko izognemo

Beovićeva je dejala, da obstaja možnost, da se napovedanemu delnemu zaprtju države izognemo: “Mislim, da glede na to, da imamo na razpolago varna in učinkovita cepiva, da imamo tudi možnost hitrega testiranja, v bistvu res obstaja možnost, da se temu izognemo. Neverjetno se mi zdi, da si ne znamo pomagati z znanostjo in moderno tehnologijo. Seveda bomo v prihodnjih dneh videli, ali vendarle ni treba poseči po nekaterih že zgodovinsko preizkušenih ukrepih za preprečevanje epidemije.”