PCT pogoje (preboleli, cepljeni, testirani) morajo sicer od petka oz. ponedeljka obvezno preverjati organizatorji kulturnih, športnih prireditev, javnih shodov ter gostinci.

Fotografija je simbolična.

Aplikacija za preverjanje EU digitalnih covidnih potrdil za mobilne naprave je še vedno v nadgradnji, so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Zaenkrat preverjanje PCT pogojev brez aplikacije

NIJZ je aplikacijo predstavil v petek, zvečer pa so sporočili, da bodo aplikacijo do sobote nadgradili. Izkazalo se je namreč, da aplikacija pri branju QR kode evropskega digitalnega covidnega potrdila prikaže ime in priimek ter datum rojstva, hkrati pa je vidno tudi, ali je oseba prebolela covid-19, bila proti njemu cepljena, ali pa ima veljaven negativni test na novi koronavirus, čeprav sta minister za zdravje Janez Poklukar in vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar zatrjevala, da temu ne bo tako.

Tako morajo organizatorji dogodkov in gostinci zaenkrat preverjati PCT pogoje brez aplikacije.

Poleg tega je v petek informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik opozorila, da aplikacije od NIJZ niso prejeli v predhodno mnenje. Prelesnikova je opozorila, brez ustrezne pravne podlage osebnih podatkov ni dopustno obdelovati za različne namene, prenos aplikacij, ki jih uporablja policija, v zasebni sektor pa ne bi smel potekati brez ustrezne zakonske ureditve.