Terenska in športna terenska vozila so najbolje zastopani segment v Mercedesovi ponudbi. Zato ne preseneča podatek, ki ga je objavil Mercedes, da je v letu 2018 več kot tretjina novo prodanih vozil prihajala ravno iz tega segmenta.

Nihče od konkurentov ne ponuja toliko SUV modelov kot Mercedes. GLA, GLC, GLE, GLS in G, k temu moramo dodati še dve kupejevski različici. Kljub temu se je našel prostor za nov model z oznako GLB, katerega je Mercedes v Šanghaju predstavil kot koncept. Zaradi robustnega terenskega videza in obilico prostora v notranjosti deluje kot križanec med modeloma G in GLS.

Kot so povedali pri Mercedesu so temelje zasnove iskali v več kot štiri desetletja prisotnemu razredu G, kar z 1,90 metri – vključno z integriranim strešnim kovčkom ponazarja sama višina modela GLB. Poudariti gre medosno razdaljo, ki z 2,82 metri ponuja dovolj prostora za tretjo vrsto sedežev oziroma sedem potnikov. Predstavljen koncept je dolg 4,63 in širok 1,89 metra.

Pri materialih prevladujejo alcantara in usnje v kostanjevo rjavi barvi z oranžnimi šivi, krtačeni aluminij in orehov les.

Pomični sredinski sedeži ustvarijo dovolj prostora za potnike v tretji vrsti.

Pri materialih prevladujejo alcantara in usnje v kostanjevo rjavi barvi z oranžnimi šivi, krtačeni aluminij in orehov les.

Pod motornim pokrovom nameščen štirivaljni dvolitrski bencinski motor razvije 225 ‘konjev’, ki se, kot se za takšen avtomobil spodobi, prenašajo na vsa štiri kolesa. Špekulacije pravijo, da bo GLB preskočil ‘fazo’ priključnega hibrida in proti koncu leta 2021 na ceste zapeljal opremljen z električnim pogonskim sklopom.

Po neuradnih podatkih naj bi robustni križanec na trg prišel že konec letošnjega leta, zato je skorajda serijski videz povsem razumljiv. Točnih podatkov o ceni vozila in sprejemanju prvih naročil zaenkrat niso razkrili.