Danes je svoje mnenje v zvezi z dijaki, ki so bili pozvani na sodišče, podal tudi mariborski župan Saša Arsenovič. “To so mladi od katerih nekoč pričakujemo vodenje države in ne želim, da je prisila edino sredstvo do pravilne komunikacije.”

Ob novici, da so mladoletni mariborski dijaki zaradi protesta vabljeni na sodišče, da jim bo to v spremstvu skrbnikov izreklo globo, tudi župan Saša Arsenovič ni ostal ravnodušen.

Stiska otrok ne sme biti predmet politizacije

Župan je šolarjem, dijakom in študentom izrekel podporo in prepričan je, da so sankcije zoper dijake pretirane in niso državotvorne. “Maribor je drugo največje slovensko mesto, je univerzitetno mesto, kjer je kritična misel pričetek sprememb,” je povedal.

Prepričan je, da mladostniki niso počeli ničesar, kar bi kogarkoli ogrožalo: “Pozivam k spoštovanju vseh predpisov v zvezi z omejevanjem širjenja okužbe, ki je še vedno med nami, ampak mislim, da je potrebno pogledat širšo sliko. Marsikdo od starejših je naredil marsikaj narobe, pa zato ni dobil položnice, ki bi si jo morda še bolj zaslužil.”

Marsikdo od starejših je naredil marsikaj narobe, pa zato ni dobil položnice, ki bi si jo morda še bolj zaslužil.

Tudi dejstva, da so bili protesti po vsej Sloveniji, kazni pa bodo prejeli izklučno dijaki, ki so stavkali v Mariboru, ni spregledal: “Ukrep je bistveno pretiran in pošilja napačno sporočilo v družbi. Poleg tega so bili protesti povsod po Sloveniji, kazni pa so dobili samo mariborski dijaki.”

O situaciji sodil iz prve roke

Mariborski župan je tudi sam oče in tegobe šolanja na daljavo pozna iz prve roke: “Žalosten sem, da je država v tem primeru izkoristila svojo moč in po mojem mnenju nesorazmerno kaznovala tiste, ki so bili morda v najtežji situaciji. Pet mesecev brez druženja, brez pravega izobraževanja. Mislim, da obstaja tudi drugačen način, recimo opozorilo ali pogovor. Nekaj bolj državotvornega. Ni mi všeč politizacija tega, ker govorimo o stiski otrok. Sam imam štiri, od tega dve hodita v šolo, tako da natanko vem, kako težka situacija je bila ves ta čas.”

Sam imam štiri otroke, od tega dve hodita v šolo, tako da natanko vem, kako težka situacija je bila ves ta čas.

Seznanjen je s potekom in ve, da so nekatere organizacije dijakom obljubile pomoč in celo plačilo kazni. Sam pravi, da tako pomoč težko komentira, odgovorne pa vabi predvsem k ogledu širše slike in upa, da do dejanske izdaje položnic sploh ne bo prišlo.