Nacionalni inštitut za javno zdravje je objavil nov seznam rdečih regij, na njem pa se je z današnjim dnem znašla tudi Podravska regija. Tako bodo zaprti gostinski lokali, na odprtih javnih krajih in v osebnih vozilih pa obvezno nošenje mask.

Na rdečem seznamu po pojavnosti okužb je uvrščena tudi podravska regija, skupaj je tako rdečih 9 od 12 regij.  Obrnili smo se na Ministrstvo za zdravje, kjer so nam potrdili, da ukrepi pričenjajo ob polnoči veljati tudi za Podravsko regijo.

V Podravski regiji bo tako kot v ostalih rdečih, od jutri veljala splošna prepoved prireditev, shodov, porok in verskih obredov ne glede na že predhodno pridobljeno pozitivno mnenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Izjeme so posamične prireditve, ki že imajo predhodno pozitivno mnenje. Uvrstitev na rdeči seznam tudi pomeni, da se zaprejo gostinski lokali in fitnes centri.

Prebivalcem bo prepovedan prehod v druge regije

Med izjemami so prihod in odhod na delo, izvajanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, zagotavljanje storitev za zavarovanje zdravja in premoženja, varstvo ali nega družinskega člana, dostop do lekarn ter zdravstvenih storitev in bolnišnic.

Iz rdeče v oranžno regijo lahko posameznik preide tudi, če je lastnik nepremičnine v oranžni regiji. Poleg tega je med izjemami tudi tranzit v drugo državo. Izjema je še koriščenje že rezerviranih turističnih namestitev.

Za uveljavljanje izjem bodo potrebna dokazila, tako kot je to veljalo spomladi za prehajanje mej občin. Prehode bo z naključnimi nadzori nadzorovala policija.

Na odprtih javnih krajih in v osebnih vozilih, če je v njem več oseb, ki ne živijo v istem gospodinjstvu, pa je obvezna uporaba zaščitne maske. Izjema so na primer otroci do 6. leta in osebe, ki izvajajo individualno športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj tri metre.