V okviru Guinnessovega projekta Slovenija kvačka izdeluje grb občine Benedikt Vanja Pelc, ki se s kvačkanjem ukvarja že mladih nog.

Kvačkarice in kvačkarji z različnih koncev Slovenije so 15. septembra ob 9.00 uri začeli s kvačkanjem vseh 212-ih občinskih grbov, kar naj bi bilo dovolj za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov. Grb občine Benedikt kvačka Vanja Pelc. “Kvačkarice Slovenije smo združile svoje spretnosti obračanja magične palčke in s prejo kreiramo največji slovenski kvačkarski izziv,” je zapisano v uvodu spletne strani www.ustvarjalnosrce.si. Projekt koordinira Jadranka Smiljić, sicer diplomirana inženirka računalništva in informatike iz Slovenj Gradca. Slednja je namreč med prejšnjim projektom zakvačkala grb občine Slovenj Gradec, kjer živi, a ko je končala z delom, je že razmišljala, zakaj pa ne bi zakvačkala še grba občine Laško, od koder prihaja. In tako je misel vodila k naslednji misli – od enega grba do drugega – in že je nastal nov projekt, projekt za Guinnessovo knjigo rekordov. Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Vanja Pelc: Sedaj sem na polovici projekta

Vanja Pelc iz Štajngrove, ki kvačka benediški grb, nam je povedala: “S kvačkanjem, šivanjem, vezenjem, pletenjem, … se ukvarjam že od mladih nog. Že v rosnih letih mi je mama, ki nam je veliko stvari skvačkala,spletla in tudi zašila, vtepla v glavo, da je to osnova, ki nam bo v pomoč vse življenje, in da se je potrebno tega naučiti. Sem pa zelo vesela, da nam je tudi osnovna šola v Rušah dajala napotke in osnove, saj je bila to redna ura pri pouku. To je bilo včasih zelo zabavno, z gospo Metko Pokrivač smo šivali, kvačkali, vezli križce, tkaničili  in tudi kuhali. Ja, takrat se nam izdelek včasih res ni najbolj posrečil, ampak osnove so bile in meni osebno je ta spretnost veliko pomagala v zakonu. Takrat sem lahko ogromno naredila za svoje otroke; včasih sparala kak moj pulover in skvačkala ali spletla za otroke, kaj zašila. Saj takrat še ni bilo tako poceni izdelkov in tudi denarja ne na pretek.”

Že v rosnih letih mi je mama, ki nam je veliko stvari skvačkala,spletla in tudi zašila, vtepla v glavo, da je to osnova, ki nam bo v pomoč vse življenje, in da se je potrebno tega naučiti.

Naša sogovornica pravi, da benediški občinski grb kvačka skoraj vsak dan, včasih po več ur, vsake toliko pa tudi malo, kot pravi, lenari. “Sedaj sem na polovici projekta in se ne bojim, da ga ne bi končala do roka, ki je 26.12.2021. Še enkrat bi se rada zahvalila županu Milanu Repiču in vsem svetnikom, ki so podprli naš projekt. Upam pa, da bodo še ostali župani, ki do sedaj niso pristopili k projektu, videli, da delamo dobro delo in se nam bodo pridružili.”