Vurberk bodo ta konec tedna zasedli kolesarji, za katere so organizatorji pripravili dve različno dolgi progi.

Maraton 2021

Turistično društvo Vurberk v občini Duplek je organizator letos že 17. velikošmarenskega kolesarskega maratona Vurberk 2022, ki bo potekal to nedeljo, 14. avgusta. Gre za tradicionalni dogodek, ki poteka vsako leto, zaradi epidemioloških razlogov ga niso organizirali le leta 2020.

Maraton, ki je poimenovan po prazniku Marijinega vnebovzetja in je del koledarja dogodkov Kolesarske zveze Slovenije, je rekreativne narave, njegova start in cilj sta pri kulturnem domu na Vurberku. Za kolesarje sta na voljo dve progi; krajša, 33-kilometrska, in daljša, ki meri 47 kilometrov. Krajša proga se iz Vurberka usmeri proti Koreni, nadalje v smeri Selc, Janežovcev, Nove vasi, Ptuja, Štukov, Grajene in nazaj do Vurberka. Trasa velikega maratona poteka iz Vurberka do Dvorjan, naprej proti Dupleku, Spodnji Koreni, Koreni, Selcam, Zavrhu, čez Črmljenšak do Biša, Trnovske vasi, Destrnika, Janežovcev, Nove vasi do Ptuja. Do končnega cilja se trasa usmeri čez Mestni Vrh in Grajenščak do Vurberka. Daljša proga poteka kar po petih občinah; Duplek, Lenart, Trnovska vas, Destrnik in Ptuj.

Mali maraton, 33 km

Veliki maraton, 47 km

Letos pričakujejo okoli 150 kolesarjev

Kot nam je povedal Ivan Žižek iz Turističnega društva Vurberk, se več kolesarjev, ker gre za rekreativni maraton, na katerem sodelujejo tudi družine z otroki, odloči za krajšo traso, veliki maraton pa gotovo bolje pripravljenim kolesarjem zaradi dveh težjih vzponov predstavlja svojevrsten izziv. “V dobrih letih je na našem dogodku sodelovalo okoli 200 kolesarjev, v lanskem letu nekaj čez 100. Letos jih znova pričakujemo nekaj več,” pove Žižek in doda, da so za pot najbolj primerna treking kolesa, nekateri udeleženci pa imajo tudi električna in ostala kolesa. Na čelu kolone obeh maratonov je spremljevalno vozilo, na koncu vrste pa gasilski kombi, ki po potrebi nudi pomoč kolesarjem.

Maraton 2021

Maraton 2021

Maraton 2021

Vsak udeleženec po uspešno odpeljanem maratonu dobi medaljo, organizatorji pa so poskrbeli še za posebne nagrade, ki so namenjene najštevilčnejši ekipi in družini ter najstarejšemu in najmlajšemu udeležencu. Za sodelujoče so pripravili tudi spominsko majico, napitke ob progi in topli obrok. Organizator bo prijave sprejemal na dan dogodka od 8.00 ure dalje, start maratona pa bo ob 10.00 uri.