V Mariboru se v enem izmed stanovanj skriva najmanjša slovenska restavracija. Zagotovo izkušnja ki je ne doživiš vsak dan. V jedilnico kjer je miza s štirimi stoli, vstopiš skozi kuhinjo. Za vas poskrbita Maja in Jure, ki pripravita obroke in vam jih tudi sama postrežeta. Restavracija je namenjena štirim osebam, izjemoma sprejmeta največ pet oseb. »Tako, s stisnjenimi zobmi, zaradi prostorskih omejitev. Nič več. Kljub željam gostov po večjem številu,« povesta Maja in Jure – ustanovitelja Miza za štiri.
Kako se vama je porodila zamisel Miza za štiri?
Iz ljubezni do hrane in do ustvarjanja. Preprosto preizkusila sva, kaj se zgodi, če na socialna omrežja začneva objavljati fotografije najinih krožnikov. In ljudje so se na to izjemno pozitivno odzvali, pojavljalo se je vedno več klicev: kje, kako, kdaj in podobno. In prišla sva do vprašanja – kaj pa zdaj?
Kdaj sta jo uresničila?
S prvim nežnim tipanjem sva začela dobra tri leta nazaj, predvsem v krogu prijateljev in znancev. A vse dokler nisva dobila prvega “profi” odgovora, nisva želela storiti koraka naprej. Ko sva tega dobila, je bil to za naju dokaz, da je smer prava. Hvala, Borut!
Za vama je prvo leto, kako ga ocenjujeta?
Zelo pozitivno. Stvari, ki so se v tem času zgodile so za naju povsem nepredstavljive. Gostje prihajajo presenečeni, nekateri zadržani, odhajajo pa vsi enako – veseli, še vedno presenečeni in pa predvsem – zadovolj(e)ni.
Kakšna je vajina ponudba? Pripravita jedi gostom po naprej dogovorjenem jedilniku?
V “skladišču”, če lahko tako rečeva, imava trenutno okrog 60 jedi. Jedi, ki jih v osnovi midva rada jeva in iz sestavin, ki so nama všeč. Če sestavine ne marava, je ne uvrščava na jedilnik, tudi, če bi gostje to želeli. Jedilniki so vnaprej dogovorjeni samo v smislu posebnih zahtev gostov zaradi zdravstvenih težav, alergij ali preprosto dejstva, da nečesa ne želijo jesti. Vse ostalo je skrivnost do trenutka, ko pride krožnik na mizo. So pa jedi vedno pripravljene samo za družbo, ki pride. Kar je dobro za naju, še bolj pa za goste. Zalog nimava, zato so sestavine vedno sveže in zato je tudi rezervacija mogoča samo za vsaj dan naprej. Če pokličete, da bi prišli čez dve uri, žal ne bo šlo. Razen, če pridete na sendvič. 🙂
Kakšen pa je cenik?
Cena je odvisna od števila hodov in ostalih želja, ki si jih gostje izberejo: vinska spremljava, posebna vina, posebne sestavine,… Lahko jih je najmanj 4 ali največ 8. Hja, v bistvu… lahko jih je tudi več. Z najine strani ni omejitev. Cene hrane se gibljejo med 24 in 60 evrov na osebo.
Kuhata in strežeta vidva?
Seveda. Edino tako sva lahko prepričana, da je nivo hrane, izvedbe in postrežbe tak, kot si ga želiva in si ga gostje zaslužijo.
Bosta nadaljevala delo v tem obsegu ali je v načrtu kakšna širitev dejavnosti?
V načrtu je minimalna širitev. A koncept bo ostal povsem enak, kot je zdaj. Nikakor ne želiva postati zgolj “ena izmed” in ne želiva, da gostje postanejo samo številke. Zato ostajava pri enem terminu dnevno in štirih terminih na teden. Izjema so sobote, kjer sta na voljo dva termina, čeprav se gostje v veliki večini tudi takrat odločijo za večerni termin.
“Restavracija” pri vas doma, lahko kakšna besede še o tem?
Seveda. Recimo, da praznujete rojstni dan in k sebi povabite goste. Super. A težava nastane, da se jim nikoli ne morete v popolnosti posvetiti, saj imate v glavi tisoč stvari kako in kaj. No, te skrbi vam midva odženeva. Prideva, pripraviva hrano, s sabo pripeljeva vse, kar potrebujeva, razen, če so želje drugačne. Vi se, kot gostitelj, samo sprostite in uživate v družbi. Izkušnja je povsem enaka kot, če naju obiščete vi. Samo, da je pri vas. Pripeljeva “restavracijo” k vam domov.