Mednarodni raziskovalni center druge svetovne vojne Maribor (MRC), kjer je hkrati nastajajoči muzej nekdanjega taborišča za sovjetske vojne ujetnike Stalag XVIII-D v Melju letos pripravlja številne aktivnosti ob obeležitvi pomembnih dogodkov. “Obeležujemo 80. obletnico uničevalnih taborišč po Evropi, hkrati praznujemo osvoboditev Maribora 9. maja in 75-letnico nuernberških procesov, na katerih so bili predstavljeni tudi dokumenti iz tega taborišča,” je na današnji tiskovni konferenci pojasnil direktor MRC Janez Ujčič.

Originalen vagon iz leta 1941

Center pa v sodelovanju s tujimi organizacijami in zgodovinarji pripravlja tudi edinstven projekt, ki mu po besedah direktorja MRC ni enakega v Evropi. Gre za t.i. “vlak spomina”, ki mu nekateri pravijo tudi vlak smrti in nastaja že nekaj časa. Septembra letos bo namreč v Maribor zapeljal originalen vagon, ki je leta 1941 prevažal sovjetske in druge zavezniške vojne ujetnike. Ta bo krenil na svojo spominsko pot ob 80. obletnici iz Berlina in mimo znamenitega taborišča Bergen Belsen pripeljal vse do uničevalnega taborišča Stalag v Melju.

Osnovno idejo in izvedbo tega projekta dela ekspertna skupina zgodovinarjev. Zelo veliko nam pomagajo Slovenske železnice, ki bodo urejevale transport obnovljenega vagona. To so živinski vagoni, ki so prevažali vojne ujetnike. Gre za skupen spomin na sovjetske žrtve in zavezniške junake. 

Osnovno idejo in izvedbo tega projekta dela ekspertna skupina zgodovinarjev. Zelo veliko nam pomagajo Slovenske železnice, ki bodo urejevale transport obnovljenega vagona. To so živinski vagoni, ki so prevažali vojne ujetnike. Gre za skupen spomin na sovjetske žrtve in zavezniške junake. Letos prvič se bomo na ta način poklonili vsem vojnim ujetnikom in mislim, da je prav, da v Mariboru, kjer je bilo veliko taborišče vseh teh ljudi, najdemo skupen mir in spomin nanje,” je dejal Ujčič. Vagon lahko potuje s hitrostjo največ 40 kilometrov na uro, zato bo iz logističnega vidika potovsnje precej dolgo in zahtevno, saj se bo moral do cilja premikati v času, ko so železnice manj okupirane.

Gre za t.i. “vlak spomina”, ki mu nekateri pravijo tudi vlak smrti in zori že nekaj časa. Septembra bo namreč v Maribor zapeljal originalen vagon, ki leta 1941 prevažal sovjetske in druge zavezniške vojne ujetnike. Ta bo krenil na svojo spominsko pot ob 80. obletnici iz Berlina in mimo znamenitega taborišča Bergen Belsen pripeljal vse do uničevalnega taborišča Stalag v Melju.

Muzej se nahaja na koncu Einspielerjeve ulice v Melju, kamor želijo tudi prepeljati vagon, vendar bo za tak podvig potrebno obnoviti tudi nekdanje železniške tire, ki so vodili vse do taborišča, oziroma s posebno napravo dvigniti vagon in ga namestiti ob muzeju, kjer bo po koncu spominske vožnje tudi ostal.

V vagonu bo urejena razstava z najnovejšimi izsledki raziskave o vojnih ujetnikih v meljskem taborišču. Ideja vlaka spomina je naletela na velik odziv v naši politiki. Predsednik republike Borut Pahor je sprejel pokroviteljstvo nad akcijo, v MRC pa se nadejajo, da se bo na podlagi tega pokroviteljstva odzvala tudi ruska federacija.

V prihodnjem tednu, natančneje 9. maja, bo v čast zmage in osvoboditve Maribora v muzeju postavljena nova razstava slavnih ruskih slikarjev 20. stoletja na temo 2. svetovne vojne, razstavo pa bo odprl veleposlanik ruske federacije v Sloveniji Timur Eyvazov, sicer pa bodo letos v prostorih MRC gostili tudi dve znanstveni mednarodni srečanji.