V okviru Hrastovca sta v Mariboru dve dislocirani bivalni enoti in dvanajst stanovanj.

V Mariboru sta dve dislocirani bivalni enoti v okviru zavoda Hrastovec, poleg tega še 12 stanovanj, v katerih skupno biva 20 stanovalcev. Celoten sistem v Mariboru vodi diplomirana medicinska sestra.

V 12 stanovanjih v Mariboru biva 20 ljudi

V Hrastovcu  trenutno biva 644 stanovalcev, od tega 398 moških in 246 žensk. Povprečna starost stanovalcev je 57 let. Za njih skrbi 476 zaposlenih. V zavodu je 11 dislociranih bivalnih enot, v katerih biva 270 stanovalcev. Kot nam povedo v zavodu, sta v Mariboru dislocirani dve bivalni enoti, v prvi biva 14 stanovalcev, v drugi 11. »V Mariboru je še 12 stanovanj, v katerih biva skupno 20 stanovalcev. Ena enota z 11 stanovalci je še v Zrkovcih, tam je integrirana skupina, saj so v njej tudi stanovalci, ki imajo težave z demenco,« nam povedo v Hrastovcu.

In kako je poskrbljeno za stanovalce v Mariboru?

Celoten sistem v Mariboru vodi diplomirana medicinska sestra. Strokovno podporo nudijo stanovalcem in delavcem strokovni delavci, ki se v podporo vključujejo mobilno. »Podporo nudimo stanovalcem 24 ur. V stanovanjih živijo stanovalci sami. Dnevno se oglasijo v hiši, kjer je logistični center. Delavci pa jih občasno obiščejo v stanovanjih,« opišejo. Celotna podpora temelji na uresničevanju ciljev iz individualnih programov podpore, pri katerih stanovalci aktivno sodelujejo. Stopnja podpore izhaja iz njihovih realnih potreb in v tolikšni meri, kolikor je to potrebno.

Stanovalci so aktivni v hiši in izven nje

Maribor ponuja veliko možnosti za aktivno vključevanje v širšo lokalno skupnost. Že dolga leta intenzivno sodelujejo z društvom ŠENT in knjižnico na Taboru. Stanovalce obiskujejo prostovoljci, ki jim popestrijo vsakdan. »V hiši na Livadni ulici deluje dnevni center, kjer stanovalci ustvarjajo in se družijo. Letos so pridobili kooperativno delo, kar jim omogoča, da pridobijo dodatna finančna sredstva. Največ časa pa jim vzame urejanje ožje okolice, skrb za urejenost sob in hiše z okolico hiše. Nekateri med njimi so aktivno vključeni v kuhanje in pripravo obrokov.« Radi potujejo, se družijo z drugimi in spoznavajo nove ljudi in kraje.

Aktivno vključevanje v družbo

Ob koncu v Hrastovcu še povedo, da veliko naklonjenost čutijo s strani javnih ustanov, ki so v Mariboru: »Na sploh sta najbolj aktivna Narodni dom in Slovensko narodno gledališče. Ti stanovalcem redno ponujajo karte za ogled predstav, kar še dodatno prispeva k aktivni vključenosti v družbo.«