Turizem je v Bresternici zamrl že pred 21 leti, ko je vrata zaprl motel Jezero, ki je deloval v sklopu kampa ob Dravi. Občani si želijo, da bi na idilični lokaciji ponovno vzpostavili rekreacijske vsebine, spominjajo se tudi zlatih časov bresterniškega kampa.

Motel so zrušili že v letu 2011 in od tedaj je prostor namenjen naključnim sprehajalcem. Mnogi se še spomnijo, da je bila nekoč situacija povsem drugačna. Prostor v Bresternici je veljal za središče dogajanja, v kamp so prihajali na dopust ljudje iz vse Evrope in turizem je cvetel. Starejši prebivalci se še spominjajo, kakšna gneča je bila na minigolfu, koliko je bilo v Dravi kopalcev in koliko je bilo prikolic iz Nemčije, Nizozemske, Avstrije in od drugod.

Bresternica je bila glavno središče dogajanja

Kamp s pripadajočim igriščem za minigolf je bil velik projekt Turističnega društva Maribor: »To je skrbelo tudi za povsem turistične vsebine mesta. Tako je pri čolnarni Branik v Bresternici uredilo sodoben kamp ob reki Dravi, imelo pa je tudi svoje čolne – za goste in tekmovalce.«

16. veslaško prvenstvo Jugoslavije v Mariboru – Dvajset borb najboljših jugoslovanskih veslačev na Bresterniškem jezeru pri Mariboru je potekalo v veliki premoči veslačev splitskega Mornarja v moški konkurenci in tekmovalk Arga iz Izole v ženski konkurenci. Foto: Facebook, Turistično društvo Bresternica-Gaj

Pristajanje hidrojadralnega letala Jadranka na Dravi. Foto: Facebook, Turistično društvo Bresternica-Gaj

Eden največjih projektov v zgodovini turističnega društva je bil izpeljan leta 1963. V Bresternici ob Mariborskem jezeru so namreč postavili turistično naselje s petnajstimi bungalovi in ga v upravljanje predali Hotelu Orel, ki je dokupil del manjkajoče opreme in se zavezal odplačevati naložbena posojila. Prevzel je tudi upravljanje kampa, za katerega je dotlej skrbelo društvo.

Foto: Facebook, Turistično društvo Bresternica-Gaj

Obenem je bilo tudi že vse nared za začetek gradnje Motela Jezero, kar je bila tudi zasluga društva, v načrtu sta bili širitev in dokončna ureditev kampa, kar so v doglednem času tudi uresničili.

Motel Jezero, 1966. Foto: Facebook, Turistično društvo Bresternica-Gaj

Motel je gostil eminentne goste

Motel Jezero je veljal za ugleden lokal, nekoč so na kosilu gostili celo takratnega predsednika države Josipa Broza Tita. V sklopu turističnih aktivnosti so ponujali tudi mini golf, glasbene dogodke, prenočišča v bungalovih, veliko mest za kampiranje, sprehajalne poti in kopališče.

Tito v motelu Jezero, leta 1966. Foto: Facebook, Turistično društvo Bresternica-Gaj

28. julij 1961: Po zaključku državnega prvenstva v veslanju, je na campu nad čolnarno Branik zmedel navzoče gledalce nenavaden požar, ki ga je povzročil eden od štirinajstih angleških študentov, ki so tam taborili. Požar je izbruhnil v trenutku, ko je kuhar zaradi neprevidnosti prevrnik posodo z bencinom, ki se je hitro razlil in takoj vnel. Na srečo so vsi hkrati prihiteli in požar pravočasno zadušili, tako je nastala le manjša škoda, sicer pa bi lahko pogoreli vsi šotori, ki so bili postavljeni v neposredni bližini ognja. Foto: Facebook, Turistično društvo Bresternica-Gaj, Danilo Škofič

Nekdanji obiskovalci kampa se še spominjajo živih poletij in druženja. Drago Barle, ki je bil reden gost kampa, se spominja, koliko se je dogajalo, pravi tudi, da so tedaj bili zlati časi Gostišča Pec: »Veliko Slovencev, pa tudi turistov, se je do Peca pripeljalo s čolni. Po dopustu na morju, nas je mnogo prestavilo čolne na Dravo, da smo izprali sol iz motorja, hkrati pa smo se družili ob dobri hrani in pijači.« Po letih dobre prakse, pa je  bresterniški turizem ob in na Dravi postopoma zamrl.

Foto: Facebook, Turistično društvo Bresternica-Gaj

Foto: Facebook, Turistično društvo Brestrenica-Gaj

Terme Maribor objekta niso obnovile

Lastništvo območja sedaj že več let pripada Termam Maribor, v letu 2011 so tudi zrušili nekdanji motel Jezero, ki je propadal in predstavljal nevarnost za zdravje in varnost mimoidočih. Veliko občanov si je želelo, da bi se objekt obnovil oziroma da bi se začela revitalizacija prostora in bi se vrnil nekdanji turistični blišč.

Bresterniška krajevna skupnost je tedaj izrazila željo, da bi Terme Maribor na lokaciji ponovno zidale za rekreacijsko-turistične namene, a so bili načrti sprva drugačni. Lastniki so želeli spremeniti ureditvene načrte in zgraditi varovana stanovanja višjega ranga, vendar je bila programska sprememba mogoča le znotraj namembnosti za turizem, šport in rekreacijo. V Termah se za to potezo naposled niso odločili:

“V odgovor na vaše vprašanje, vam sporočamo, da družba Terme Maribor d.o.o. na zemljišču v Bresternici ne načrtuje pozidave. Zemljišče je kot celota namenjeno prodaji.”

Lokalna skupnost je načrte predstavila že pred 10 leti

Na Mestni občini Maribor in v krajevni skupnosti Bresternica-Gaj vztrajajo, da mora zemljišče ostati namenjeno le rekreacijsko-turistični dejavnosti. Anton Zaletelj iz krajevne skupnosti Bresternica-Gaj je že v letu 2011 za časnik Dnevnik poudaril, da je »leva obala Drave krajinski park, kjer je pozidava možna le v rekreacijske in turistične namene”. Takrat je prav tako izpostavil, da je lokalna skupnost že v letu 2008 organizirala urbanistično-arhitekturno delavnico, na kateri so izdelali številne variante mogoče ureditve območja krajinskega parka Mariborsko jezero.

Kljub mnogim pobudam pa vse kaže, da bo za motelom še nekaj časa ostal le prazen prostor. Za revitalizacijo bi bila potrebna premišljena in smotrna odločitev, saj zaradi sedanjih prometnic nekdanji načrti več niso ustrezni. Terme Maribor se za investicijo niso odločile, ker je bila programska ureditev zanje neprimerna, kupec, ki bi v Bresternico pripeljal nekdanjo slavo pa za zdaj še ni na vidiku.