Z ugotovitvami izrednega inšpekcijskega nadzora v primeru privezovanja otrok v tamkajšnjem vrtcu naj bi se svet zavoda osnovne šole seznanil danes.

Potem ko je v medijih završalo, kot smo poročali, da je v vrtcu Ruše vzgojiteljica kričala na enoletnega otroka, ta je bil medtem v času kosila v stolčku pripet s trakom iz blaga, je Inšpektorat za šolstvo in šport še isti teden v vrtcu opravil izredni nadzor.

V nadzoru, ki še ni končan, je inšpektorat po poročanju Večera doslej ugotovil neustrezna dejanja ravnatelja Osnovne šole Janka Glazerja Ruše Ladislava Pepelnika (tamkajšnji vrtec je organiziran kot del omenjene osnovne šole) in z njimi seznanja svet zavoda osnovne šole. Z ugotovitvami inšpekcijskega nadzora se bodo seznanili danes, in ker je svet zavoda ravnateljev delodajalec, ga inšpektorat poziva, naj ukrepa v skladu s svojimi pristojnostmi.

Privezovanje otrok kot preventivno dejanje

Inšpektorat je v dopisu svetu zavoda zapisal, še navajajo, »da je ravnatelj privezovanje otrok označil za preventivno dejanje, ki se v vrtcu izvaja že več let, kar je v celoti nesprejemljivo in v nasprotju z načeli vzgoje in izobraževanja, kot so zajeti v kurikulu za vrtce in področni zakonodaji«. »Ravnatelj prav tako ni ukrepal proti pomočnici vzgojiteljice, ki je vsa dejanja vzgojiteljice sprejemala, ni reagirala in ni nikogar obvestila. Ravnatelj prav tako nasilja vzgojiteljice ni prijavil policiji, kar bi moral po uradni dolžnosti,« so še sporočili.

Inšpektorat je nemudoma prepovedal uporabljanje tovrstnega pripenjanja. Policijska preiskava še vedno poteka, ministrstvo za šolstvo je za nedopustno označilo tako kričanje kot privezovanje.

Policija ga je dejansko prehitela

Ravnatelj Pepelnik jim pojasnjuje, da je v petek prejel anonimno pismo, v ponedeljek opravil razgovor z vzgojiteljico in ukrepal zoper njo, policija ga je obiskala čez par dni. Po njegovih besedah je policija dejansko prehitela. »Tistega dne, ko je bila anonimka v javnosti, so s policijske postaje poklicali in najavili, da jo pridejo zaseči. Kar se tiče tega, da pomočnici nisem izrekel opomina, imam po zakonu za to 60 dni časa. Takoj sem reagiral in ukrepal pri vzgojiteljici, za pomočnico sem si dal malo časa, da v miru razmislim, kako in kaj. Kar pa zadeva, da sem pripenjanje odobraval, to je bila praksa, ki se je dogajala in tudi v mnogih drugih vrtcih to počnejo na tak način. Ker to ni sprejemljivo, smo takoj prekinili s to prakso in čakamo izvedenca, ki bo povedal, kaj pa je ustrezno,« jim je razložil Pepelnik.

Pričakujejo še mnenje izvedenca

Inšpektorat je po pisanju Večera še odredil, da naj se določi izvedenec Zavoda RS za šolstvo, od katerega pričakuje, da se z dejanskim opazovanjem stanja v vrtcu opredeli in izreče glede pedagoške komunikacije in strokovnosti dela v najmlajši skupini. Izvedencu so med drugim naložili, da naj se opredeli tudi do praks privezovanja otrok na stolčke med hranjenjem, za katere v ruškem vrtcu pravijo, da naj bi bile običajne v veliko vrtcih (pripenjali naj bi jih tudi s plenicami). V dosedanjem postopku pa je inšpektorat ugotovil, da je vzgojiteljica na otroke dejansko kričala, da pomočnica vzgojiteljice tega ni skušala preprečiti, nobena od njiju pa o tem tudi ni nikogar obvestila.