Ko se bliža Martinovo, vsi začutimo posebno toplino ob misli na mizo, bogato obloženo s tradicionalnimi dobrotami in svežim vinom, v družbi družine in prijateljev. V mesnem oddelku paviljona na mariborski tržnici, v mesnici in trgovini v Račah ter na različnih lokacijah potujoče trgovine Kmetijske zadruge Rače boste našli vse, kar potrebujete za pravo gurmansko razvajanje in hkrati podprli lokalno, pristno kmetovanje. Vsi izdelki v njihovi ponudbi so slovenskega porekla, od mesnih dobrot do svežih sezonskih pridelkov. Ta predanost lokalnemu zagotavlja kakovost, svežino in trajnost, ki jo danes išče vedno več kupcev.
Svežina in kakovost: Zakaj lokalno slovensko meso iz Kmetijske zadruge Rače?
Vsak, ki se ustavi v mesnici, takoj lahko opazi razliko. Izbira je jasna: zgolj najvišje kakovostno, sveže slovensko meso, ki prihaja iz okoliških kmetij, kjer se še vedno ohranjajo tradicionalne metode pridelave. Zaposleni pravijo, da brez kakovostnih sestavin ni pravega praznovanja, zato ob Martinovem prazniku z veseljem svetujejo pri vsem, kar potrebujete za bogato in okusno obloženo mizo. V ponudbi boste našli tudi sveže meso, domače narezke, kislo zelje, mlince in vino iz lokalnih vinogradov, ki lepo zaokroži okus vseh prazničnih dobrot. Vse to je le delček njihovega pristopa, ki temelji na spoštovanju do narave, ljudi in tradicije.
[[image_1_article_71584]]
Zadružno delo ima globoke korenine, vsi njihovi izdelki so slovenskega porekla, pridelani na kmetijah, kjer kakovost vedno prevlada. Ob tem se nikoli ne pozabi na poštenost in spoštovanje do pridelovalcev – vsaka sestavina na mizi pripoveduje zgodbo o trdem delu, strasti do pridelave in skrbi za naravo. Tu ni prostora za množično proizvodnjo, ampak za pristen, naraven in trajnostni pristop. Na koncu ni pomembno samo to, kaj vse lahko dobimo, ampak tudi to, kako in kje nastaja hrana, ki pride na našo mizo. S svojimi izdelki Kmetijska zadruga Rače ne nudi le hrane – ponuja zgodbo o slovenskem podeželju, ki raste skupaj s svojimi strankami.
Martinovo mizo je tradicionalno krasila pečena raca, a tudi praznične jedi se s časom prilagajajo sodobnim okusom. Spreminjanje okusov je znak časa, in pri zadrugi pravijo, da se lahko Martinovo slavi po starem ali novem, glavno je, da je miza polna dobrot in ljudje veseli. Vedno poskrbijo, da so stranke zadovoljne in da se po nasvetu vračajo. Nasveti izkušenih prodajalcev so tista mala skrivnost, ki naredi razliko. Prav ta pristen odnos s strankami, kjer pogovor teče o hrani, jedeh in zgodbah, je nekaj, kar ohranja toplino in duh praznovanja Martinovega.
[[image_2_article_71584]]
Topli odnosi in nasveti, vredni zlata
"Pri nas je več kot samo prodaja – tu smo, da ohranjamo tradicijo, prinašamo novosti in vzpostavljamo iskrene odnose s strankami," pove Pavel, ki je zaposlen v mesnem oddelku paviljona na mariborski tržnici. Tam lahko stranke vedno pričakujejo nasmejan obraz, pripravljenost na pogovor in strokoven nasvet. "Ljudje cenijo, da se lahko posvetujejo o receptih, vprašajo za nasvete in dobijo resnično sveže meso, ki nikoli ni bilo zamrznjeno." Vse odkar je bila zadruga ustanovljena, zaposleni z obiskovalci negujejo pristne odnose, ki se pogosto razvijejo v tople prijateljske vezi.
[[image_3_article_71584]]
Ob podpiranju lokalnih pridelovalcev in izbiri slovenskega porekla svežih dobrot so izkušnje in osebni pristop ključni razlog, zakaj se stranke vračajo. Vedno več obiskovalcev se zanima za posebne nasvete, kot je priprava klobas, da ne počijo, ali skrivnosti za popolno pečenko. Eden od najbolj iskanih nasvetov je, kako peči kašnate klobase in krvavice brez pokanja. Nekateri ljudje poskusijo z zobotrebcem, drugi jih zalivajo z mrzlo vodo, vendar nasvet zaposlenih je zlata vreden: najprej jih počasi pečemo na nizki temperaturi, na koncu pa jih 10 minut zapečemo na visoki temperaturi. Kašnate, ki nimajo dodane krvi, kot tudi krvavice, je priporočljivo večkrat prepičiti z vilico. Oba artikla sta med top 10 najbolj prodajanimi izdelki v zadrugi.
Potujoča trgovina - sveže, lokalno in blizu vas
Za tiste, ki želijo kakovostne izdelke blizu doma, Kmetijska zadruga Rače nudi potujočo trgovino, ki ima svoje postojanke po različnih krajih. Tukaj lahko preverite, kdaj lahko naslednjič ujamete potujočo trgovino v svojem kraju. Še posebej priljubljena postaja je sobotna tržnica v Pivoli, kjer obiskovalci radi izkoristijo bližino narave in botaničnega vrta za prijeten izlet po nakupih lokalnih dobrot.
Stranke v Pivoli, med katerimi so tako starejši kot mladi, cenijo, da je obisk tržnice več kot nakup – je priložnost za druženje v naravi, nasvet in izmenjavo izkušenj. Mnogi kupci zaposlene poznajo po imenih, in obratno, saj so se med njimi do sedaj razvile tople prijateljske vezi. „Ko se srečamo, si vedno izmenjamo prijazno besedo in nasmešek,“ pravi Marija, nasmejan obraz potujoče trgovine.
[[image_4_article_71584]]
Kmetijska zadruga Rače vas vabi, da letošnje praznike obogatite z vrhunskimi, domačimi sestavinami, ki so plod truda in predanosti naših kmetov. S prijaznim pristopom in strokovnimi nasveti vam bodo pomagali izbrati tisto pravo za vsak obrok, saj kot pravi star pregovor: »Ljubezen gre skozi želodec.« Podprimo slovensko podeželje in skupaj razvijajmo živo zgodbo domačih dobrot, ki nam prinašajo zdravje in bogastvo na mizo.