Med 1. in 15. avgustom bodo v Krajevni skupnosti Jarenina potekale prireditve ob krajevnem in farnem prazniku.

FOTO: Matjaž Wigele

1. avgusta se v Krajevni skupnosti Jarenina v občini Pesnica začenjajo prireditve ob krajevnem in farnem prazniku pod skupnim imenom Velika gospojnica 2021. Predsednica krajevne skupnosti Sandra Kurnik Zupanič nam je povedala, da v lanskem letu krajevnega praznika zaradi strogih omejitev, vezanih na novi koronavirus, niso mogli praznovati, letos pa upajo, da bo drugače. “Zaradi situacije, v kateri smo, v letošnji program nismo uvrščali novih dogodkov, ampak smo se odločili za standardne prireditve. Glavnina dogodkov bo v Jarenini, na več različnih lokacijah, 15. avgusta, prav na Veliko gospojnico, pa bo sklepna prireditev potekala v središču vasi. Kulturni program tudi tokrat pripravljamo pod Cesarsko lipo.”

Razglednico Jarenine iz konca 19. ali začetka 20. stoletja, kjer se lepo vidi mlada lipa, ki je bila posajena na cesarjev rojstni dan, 18. 8. 1880. leta. Razglednica je iz arhiva Benediktinskega samostana Admont.

Med drugim pripravljajo tudi dan odprtih vrat jareninskega gasilskega doma

Eden izmed večjih dogodkov letošnjega krajevnega in farnega praznika v Jarenini bo otvoritev Gostilne Lipa, ki je bila več let zaprta, zdaj pa njeni lastniki gostinski lokal ponovno odpirajo. Sicer pa se bo v času do 15. avgusta zvrstilo še več športnih prireditev, 13. avgusta pa bo potekal dan odprtih vrat gasilskega doma Jarenina. “Gasilski dom je bil v lanskem letu deležen določenih posodobitev, prenov. Uredili smo fasado, zamenjali notranje tlake in okna,” je povedala naša sogovornica.

Čakajo na potrditev projekta Medoviti drevoredi

Ob tem Kurnik Zupaničeva dodaja, da čakajo na informacijo o potrditvi projekta Medoviti drevoredi: “Če bomo dobili zeleno luč, bomo ta projekt na kratko predstavili na kulturni proslavi 15. avgusta. Sicer pa naj bi v okviru projekta, če bo ta potrjen, ob vhodu v Jarenino zasadili več medonosnih lip. Ta nov projekt želimo povezati z našo znamenito Cesarsko lipo, ki v središču Jarenine raste že več kot 140 let. Omenjeno lipo smo letos strokovno očistili in z nje odstranili belo omelo.”