Živinorejska kmetija Gorjup ima travnike ob Perniškem jezeru, kjer neodgovorni sprehajalci in ribiči v travo odmetavajo pločevinke in plastiko. Ti odpadki nato končajo v krmi in pri kravah povzročajo huda vnetja, ki so se v petih primerih končala s smrtjo živali.

Na kmetiji Gorjup v Pernici nimajo sreče. V zadnjih desetih dneh sta jim poginili dve kravi, skupaj že pet, vzrok pogina pa so delčki aluminija in plastike v krmi. Gorjupovi imajo namreč pašnike ob Perniškem jezeru, kjer sprehajalci in ribiči velikokrat v travo odmetavajo pločevinke piva, plastenke in druge odpadke. Kot nam je povedal gospodar kmetije Janko Gorjup, v visoki travi ti odvrženi odpadki niso vidni, kosilnice, nakladalni in balirni stroji pa jih razrežejo na ostre trakove, ki jih živali med prehranjevanjem pogoltnejo.

Vsaka poginula žival pomeni za kmetijo velik izpad dohodka

Gre za živinorejsko kmetijo s kravami molznicami. Teh je trenutno 43, skupaj s telicami pa se ta številka giblje okoli 78. “Vsaka poginula žival za nas pomeni velik izpad, saj gre za krave, ki so v drugi ali tretji laktaciji, ki bi lahko dale še veliko mleka in povrgle veliko teličkov. Nekatere živali so po zaužitju teh tujkov hitro poginile, v nekaj urah, druge pa so se mučile in če smo videli, da zdravljenje ni pomagalo, smo morali živali uspavati. Ta storitev je plačljiva, prav tako odvoz živali, nato sledi sekcija (obdukcija), pri kateri je veterinar v živali vedno našel aluminijasti ali plastični tujek,” nam je razložil Janko Gorjup.

Nekatere živali so po zaužitju teh tujkov hitro poginile, v nekaj urah, druge pa so se mučile in če smo videli, da zdravljenje ni pomagalo, smo morali živali uspavati. Ta storitev je plačljiva, prav tako odvoz živali, nato sledi sekcija (obdukcija), pri kateri je veterinar v živali vedno našel aluminijasti ali plastični tujek.

“Nič nimam proti sprehajalcem, prav tako ne proti ribičem, prosim pa jih, da pločevink in ostalih odpadkov ne odmetavajo na naše travnike.”

Dr. vet. med. Gašper Trojner: Aluminijastih tujkov ni mogoče odstraniti z magnetom

Dr, vet. med. Gašper Trojner iz Veterinarske klinike Pesnica nam je pojasnil: “Ti koščki pristanejo v vampu živali in potem ob oziroma po kotitvi, ko se krave napenjajo, začnejo tujki pritiskati na vamp in potovati po telesu živali, velikokrat gredo do srca ali pa po prebavilih.”

Pri zadnji živali smo ugotovili, da je bilo poškodovano srce oziroma je šlo za vnetje osrčnika.

Če pridejo do srca, se pojavi hudo vnetje in posledično pogin, če pa tujki potujejo po prebavilih, je mogoče žival tudi rešiti. V tem primeru se je stanje krav zelo hitro poslabšalo, pri zadnji živali smo ugotovili, da je bilo poškodovano srce oziroma je šlo za vnetje osrčnika. Če gre za kovinske tujke, jih je v določenih primerih mogoče odstraniti z magnetom, pri aluminiju pa tudi to ni mogoče.”