»Prvo pravilo v hribih je: kar prineseš, to odneseš. In tega bi se morali vsi obiskovalci držati,« poudarja vodja koče na Trikotni jasi Marjan Tišler, ki razočaran pove, da skoraj vsaka šola za seboj pusti razdejanje.

Na družabnih omrežjih se je pojavila fotografija, ki prikazuje stanje ob koči na Trikotni jasi po tem, ko so jo zapustili dijaki, ki so se tam kratek čas zadržali v sklopu izleta. »Skoraj vsaka osnova in srednja šola, ki pride sem, za seboj pusti takšno stanje. Žal. Smo že tako rekoč navajeni. Le redki za seboj počistijo,« razočaran pove Marjan Tišler, vodja koče na Trikotni jasi na Pohorju.

»Prvo pravilo v hribih je: kar prineseš, to odneseš. In tega bi se morali vsi obiskovalci držati,« poudarja Tišler.

Odpadke najraje odvržejo kar na tla

V okolici koče sicer ni košev za odpadke, imajo pa v koči na voljo vrečke za smeti, ki jih po želji izročijo obiskovalcem, da lahko le-ti za seboj počistijo. Kot doda opaža, da šole vrečke za smeti le redko prinesejo s seboj. Ob tem pove svojo zamisel, s katero bi bilo stanje zagotovo veliko bolje: »Najbolj enostavno bi bilo, da bi tako kot je dežurni učenec praksa v šoli, dežurnega učenca določili tudi na izletih. Se pravi, da bi bila določena odgovorna oseba, ki bi po končanem izletu pospravila odpadke. To idejo sem nekaterim šolam že predlagal.«.

V večini gre za skupine, ki ne obiščejo njihove koče, ampak se zadržijo v njeni okolici, pojejo malico, se uro, dve tam zadržijo in nato nadaljujejo pot. Ob tem se sprašuje kako je lahko nekomu, ki s seboj prinese recimo banano, za seboj težko postaviti olupek: »Raje jih odvržejo na tla. Pa tudi plastenke, spijejo in odvržejo. Ko več stvari ne potrebujejo, več o tisten ne razmišljajo, ampak enostavno jim je očitno najlažje odpadek vreči na tla in na to pozabiti.«

Pred časom je Tišler zaradi sprehajalcev psov, ki so nenehno nastavljali pasje iztrebke pri umivalniku s pitno vodo, le-to zaprl: »Ker nam v zahvalo, da vam 24-ur omogočamo vodo, kljub opozorilom, puščate pri umivalniku pasje iztrebke, je do nadaljnjega voda zaprta.«. Voda je bila, kot nam je pojasnil, zaprta samo 24-ur, nato so jo ponovno odprli. Stanje se je malo izboljšalo, a še vedno se najdejo posamezniki, ki to počnejo.