O ponovni vzpostavitvi mestnega kina se je pričelo govoriti že letošnjega februarja, ko je bila objavljena nova koalicijska pogodba. Lokacija tedaj še ni bila točno določena, a so se na Mestni občini Maribor sedaj le zedinili in izbrali prostor za nove kulturne vsebine.

Nedolgo tega je, kar smo pisali o negotovi usodi Kina Udarnik in spraševali, če se mestni kino morda obeta v objektu Udarnika. Glede na neurejeno lastništvo in obsežen finančni vložek, ki bi bil potreben za revitalizacijo Udarnika, pa so se na občini odločili za drug sklep.

Obnovljen Rotovž

Po dolgotrajni odisejadi za obnovo knjižnice na Rotovškem trgu bo, kot kaže, zgodba le dobila pozitiven epilog. Iz MO Maribor so namreč sporočili: »Vizija MO Maribor je, da bo objekt knjižnice na Rotovškem trgu deležen tudi drugih mesto-tvornih vsebin, seveda s poudarkom na sami knjižnici. Ena izmed na novo predvidenih programskih vsebin je tudi »art kino« – dvorana z do 80 sedeži, ki bo služila avtorskim projekcijam.«

Na občini so se odločali med dvema lokacijama – v kolikor mestnega kina ne bi vzpostavili ob ureditvi knjižnice, bi ga najbrž umestili v novo Umetnostno galerijo.

Ideja že od leta 2013

Idejo o mestnem kinu v prostorih na Rotovžu je leta 2013 v Večerovi kolumni predstavil Bojan Labović iz Urada za kulturo, zaradi česar so tedaj nastale polemike z ekipo Zavoda Udarnik, ki se z njegovimi tezami, da Udarnik kot kino, zaradi težav z lastništvom in financami, ne more delovati kontinuirano, niso strinjali.

Labović je za Večer zapisal: »Kot naravnost idealna rešitev se ponujajo prostori nekdanjega lutkovnega gledališča na Rotovškem trgu. Stara dvorana za lutkovne predstave je s svojo velikostjo (144 sedežev) idealna za preoblikovanje v kinematografsko dvorano z največ 100 naraščajočimi sedeži. Glede na obseg potencialne publike je to primerna velikost, predvsem pa v mejah razumnih stroškov obratovanja. Umeščenost na za promet zaprtem mestnem trgu je tudi idealna lokacija za izvajanje programa letnega kina na prostem. Ta rešitev bi morala biti sprejemljiva tudi v vseh možnih opcijah izgradnje nove Mariborske knjižnice. Če bi se ta premaknila na drugo lokacijo, bi z novim kinom ohranili kulturno vitalnost pomembnega prostora v mestnem središču.« 

Lokacijo na Rotovškem trgu je občina torej prepoznala kot najbolj smotrno in ugodno, časovnica del pa za zdaj še ni znana.