Mednarodni festival otroškega in mladinskega filma Enimation ob svojem desetem jubileju odpira novo poglavje. Zaradi trenutne epidemiološke situacije v državi je ves svoj program preselil na spletno stran enimation.si, kjer danes začenjajo s projekcijami.

“Namen našega festivala je navduševanje otrok in mladih nad filmsko produkcijo, zato je glavna aktivnost ogled njihovih filmov in filmov njihovih vrstnikov z vsega sveta. S tem jim omogočimo, da si pridobijo reference, da spoznajo, kaj počnejo drugi mladi na področju filma, da prejmejo povratno informacijo s strani gledalcev in žirije festivala,” pravi programska vodja Hana Repše.

Na festivalu letos sodeluje 65 držav

Na Festival Enimation se je letos prijavilo 610 filmov iz 65 držav, v tekmovalni program pa so jih izbrali 30. “Ključno pri izboru je bilo, da izbrani filmi izstopajo iz množice prijavljenih filmov. Še posebej v kategoriji Maxi, ko so mladi že dovolj zreli, da razmišljajo o filmu, razmišljajo o vsebinah, se ukvarjajo s tem, kaj želijo povedati svetu,” je pojasnila.

Letošnja festivalska izdaja izpostavlja poklic scenarista

Osrednji del festivala še vedno predstavlja tekmovalni program, v sklopu katerega bodo prikazani filmi z vsega sveta v treh starostnih kategorijah, ocenjevala pa jih bo tričlanska mednarodna strokovna žirija.

“Letos izpostavljamo poklic scenarista oziroma scenaristke, zato smo pripravili delavnico za mlade z Anjo Bunderla. Ker brez dobrega scenarija ni dobrega filma, smo mlade pozvali k pisanju zgodb, ki jih na delavnici prelivajo v čisto prave filmske scenarije,” je še dodala programska vodja.

Uradno odprtje festivala bo danes od 20. ure naprej, ko bodo prikazali vseh devet dobitnikov glavne nagrade mali slon s preteklih izvedb festivala. Obenem bodo odprli spletno razstavo Grege Mastnaka Kako nastane 2D računalniška animacija in zakulisje filma Ki-Ki-Do, ki bo na ogled do konca festivala v soboto.